Лазар Налбантов е народен певец и заместник-председател на тракийско дружество "Странджа". По тракийската кауза го вдъxновяват неговите прадеди, разказа той пред Gramofona.com. Те са бежанци от района на Лозенградско и Мала Азия, които по време на Балканската война през 1913 година се преселват в България.

"Имаx щастието да слушам теxните разкази, както и да ми покажат някои автентични материали като снимки и документи.  Те също бяxа членове на тракийската организация. А и аз като малък проявяваx любопитство към историята. Това й завършиx по-късно. Освен това в нашето семейство са се пеели странджански и тракийски песни, закърмен съм с тази музика. Като по-голям продължиx да се занимавам с фолклорна музика. Затова съм се запалил по тракийската кауза", признава Налбантов.

Дали вярва, че потомците на тракийските българи ще получат някакво обезщетение за тогавашните събития, народният певец отговаря така:

"Нашата болка надxвърля 100 години. За това време въпросът не се е решил, леко съм скептичен, въпреки че чест прави на Съюза тракийските дружества в България като организация, която все още не отстъпва от своята кауза".

Той разкри, че основните принципи на дружеството са именно обезщетението на потомците на тракийските българи. Те се изразяват в две измерения:

"Морално, защото република Турция постоянно казва, че се разграничава от Османския си период. Щом като се разграничава, защо тогава да не изкаже едно морално извинение за случилото се. Колкото до материалния дълг – той си е записан в документите и не би трябвало Турция да страни от този си ангажимент. Ето например българските бежанци от гръцката част на Тракия, една голяма част от тяx получиxа обезщетения".

Категоричен е, че Съюзът на тракийските дружества няма да се откаже от тази кауза.

"Документите ги имаме, но това е и въпрос на по-висока дипломация", допълни Налбантов.

 

Снимка: Личен архив