Грижовни, подкрепящи и услужливи - така чаровната Станислава Тодорова определя своите колеги пожарникари от службата в Бургас. 26-годишната брюнетка е родом от Самоков и от три години помага на бургазлии да вземат превантивни мерки и да не допускат пожари. Станислава и още две нейни колежки са единствените дами сред мъжкия пожарникарски колектив. За нея работата със силния пол върви отлично.

„Те много ценят и уважават нас дамите, защото сме много малко, а и няма интриги по време на работа”, откровено казва пред Gramofona.com инспектор Тодорова.

Преди години желанието й било да стане полицай. Казва, че полицията е по-комерсиална и по-разпространена сред обществото, а за пожарната не се говори и знае много. Станислава не работи на терен, но ясно си спомня как е влизала в огъня като курсант в Академията на МВР.

„Давахме дежурства и помагахме на пожарникарите. Стряскащо е, доста вълнуващо и интересно. Всеки изпитва страх от огъня, но някои просто го преодоляват”, казва още тя.

Допълва, че превенцията срещу пожари е много важна.

„Ако научим хората сами да си помогнат, те ще са по-спокойни, а и нашите колеги ще имат по-малко работа. Когато отида да проверявам обект, се впечатлявам от самосъзнанието на хората и това, че те предприемат някакви мерки. Те искат да се защитят, а не го правят просто защото това е задължение от държавата или от пожарната. Хората наистина са осъзнати и работят за своето добро”, обясни Тодорова.

Още като студентка тя си купува колело и преди четири години за първи път прави с него обиколка на България.

„Пътувахме един месец и изминахме 3 300 км. Това беше туристическа обиколка с цел да опознаем родината. Срещнах се с много интересни хора и това за мен бе невероятно приключение”, спомня си бургаската пожарникарка.

Втората обиколка на страната Станислава прави преди 2 години. Казва, че е много щастлива как инициативата е събрала стотици нейни съмишленици от всеки един град на България. За нея активният начин на живот сред природата винаги е приключение и Станислава обикаля с велосипеда си всеки уикенд из Бургас и региона.