Отличени доброволци, участвали в спасителните акции по време на критичните наводнения, получиха почетен знак и благодарствена грамота от кмета Димитър Николов.

 

Официалната церемония събра десетки доброволци, представители на Спасителните служби ипартньорските фирми на Община Бургас в КЦ "Морско казино". Събитието се организира по повод Международния ден на доброволеца, който отбелязваме днес, 5-ти декември.

"Вярвам, че всички Вие не трябва да оставате анонимни, защото с бързата си реакция сте допринесли за овладяването на много критични ситуации". Това каза кметът Николов в приветствието си към всички присъстващи. Той припомни за трудностите, когато к-с "Меден рудник", "Акациите", "Победа", село Извор, село Маринка, вилна зона "Черниците", рибарско селище "Ченгене скеле" попаднаха в капана на водната стихия, и пожела занапред бедствията да подминават Бургас.

21 от най-изявените доброволци получиха специално изработен плакет, тип "диамант", инкрустиран с герба на Община Бургас.

Бургас разполага с внушителен екип от желаещи да участват в доброволчески мисии, общо 120 души са записани за изминалата година. Всички те се регистрирани в Министерството на вътрешните работи и имат персонални идентификационни номера.

"Ние се стремим да стимулираме доброволческия труд по всички възможни начини. Бургаските доброволци са снабдени със специализирано оборудване  - облекла, ръкавици, обувки. Щастлива съм да обявя, че още в първите месеци на 2015 година тук ще отвори врати нова модерна база, където ще се организират семинари за безопасност, а доброволци от всички възрастови групи ще могат да обменят опит и да се обучават в най-съвременни европейски техники за безопасност и оказване на помощ", съобщи Галя Байчева, началник отдел "Управление при кризи".