Бургас посреща националната кампания „Капачки за бъдеще“ тази събота. На 16 октомври паркингът на БИЛА- Трапезица ще се превърне в събирателен пункт на капачките и алуминиевите кенчета, които благотворителната организация рециклира вече четири години.

Всеки, който иска да предаде капачките си и да помогне за закупуването на втора неонатална линейка, може да го направи между 10 и 12:30 ч. Организацията по предаването е максимално опростена и не отнема време- необходимо е единствено капачките да бъдат донесени и оставени на уреченото място, а доброволци ще свършат всичко останало.

За няколкото години от своето съществуване „Капачки за бъдеще“ се превърна в една от най- резултатните и мащабни кампании в България. Инициативата се провежда през пролетта и есента в 26 града, а до този момент са събрани и рециклинирани 600 000 кг. пластмаса. Средствата се използват за закупуване на медицинско оборудване, което се разпределя между най-нуждаещите се болници.

„До края на 2019 г. успяхме да подменим всички най-стари и амортизирани кувьози в по-малките населени места – извън областните центрове. Подменихме кувьозите в 22 населени места. Бяхме си поставили за цел от началото на 2020 г. вече да няма никъде кувьоз, който да е от миналия век. Успяхме да го постигнем, защото имаше кувьози от 70-те, 80-те и 90-те години.

През 2020 г. подпомогнахме с разнообразна медицинска апаратура за педиатрични, неонатални и АГ отделения на още 14 болници в 14 града.“ разказва един от двигателите на „Капачки за бъдеще“- Лазар Радков.

Последната акция помогна за закупуването на неонатална линейка, която бе дарена в Пловдив. Неонатологията в града поема всички тежки и специфични случаи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, а регионът е на първо място в България по раждания сред хората, кито не живеят в градовете.