Акция „пазители на пешеходците“ започнаха кандидатите за общински съветници от „Движение България на гражданите“. Те избраха 5 от най-критичните точки в града и застанаха там в пиков час, за да помагат на бургазлии да пресичат.

„От много години се опитваме да прокараме тази идея на територията на община Бургас. В България имаше такава практика преди години, а в държави като Австралия и Нова Зеландия това е традиция. Надявам се тази практика да бъде възприета в Бургас, независимо от изборните резултати на 27 октомври. Аз лично няма да се откажа това да се случи в бургаските училища и детски градини”, каза четвъртият в листата на ДБГ Манол Тодоров, който е и национален координатор на сдружение „SOS-ПТП”.

Идеята е вместо полицията да отделя ресурс, за да осигурява безопасността на пресичащите, това да правят доброволци. Около училищата и детските градини в ролята на „пазители на пешеходците“ могат да бъдат родителите на децата, смята Манол Тодоров.

Днес акцията на кандидатите се проведе на 5 места, които са избрани не случайно. Това са едни от най-проблемните кръстовища, на които има концентрация от произшествия. Като може би най-опасната Манол Тодоров посочи пътеката на бул. „Никола Петков“ до магазин „Билла“.

 „За мен това е най-опасната пешеходна пътека в Бургас. Общината от години се опитва да намали рисковете за пешеходците с 3D пешеходни пътеки и други хрумвания, кои от кои по-неуспешни. Там на година има поне по 3 тежки катастрофи. Проблемът не е в пешеходната пътека, а във видимостта, и е време администрацията да вземе сериозни мерки”, поясни Тодоров.

Другите проблемни за бургаските пешеходци места са пътеките на ул. „Булаир” (до х-л „Луксор”), Лакомата спирка в „Меден рудник", на бул. „Тракия" в „Славейков” (до у-ще „Антон Страшимиров”), както и в к-с „Изгрев", в близост до „Била”.