Интересна история, свързана с отбора на ЦСКА и производството на газирана напитка, се носи из руенските села Ръжица и Просеник. На 27 септември през 1969 година тимът на „червените” гостува във Велико Търново на местния „Етър”. Двубоят завършва при резултат 3:2 за домакините.

Поражението тогава обаче било прието твърде болезнено от бай Стойко, жител на Просеник и спортен деятел в селото. Той бил известен с голямата си любов към „армейците”, а по това време е и председател на кооперацията за производство на лимонада и газирана напитка „Етър” в населеното място.

Разочарован от загубата на своите любимци и изхождайки от съвпадението на имената на футболния клуб от Велико Търново и газираната течност, мъжът спрял за неопределно време производството на безалкохолната напитка „Етър”.

Според някои от живущите в двете села тази история е само слух, но има и такива, които потвърдиха пред медията ни за въпросната случка.

За друг любопитен случай, свързан с ЦСКА и бай Стойко, разказаха местни пред екипа на Gramofona.com.

В началото на 70-те години звездният тим на „червените” бил на лагер в Слънчев бряг. Тогава те са поканени на чеверме от покойния вече мъж. Той посрещнал играчи като Димитър Пенев, Петър Жеков и Димитър Якимов на поляната в местността „Чаира”, която се намира между селата Ръжица и Просеник.

„Спомням си, че случайно научихме за това събиране. Тогава с момчета от селото се качихме на колелата и потеглихме към въпросното място, за да видим на живо тези големи футболисти. Бяха приготвили на чеверме две агнета и се веселяха. Беше голяма еуфория, но за съжаление не бяхме допуснати при тях”, каза ни още човек от Ръжица.

 

Снимка: sport-vt.com