„Останете живи!“ С тези думи започна последният час на класа на абитуриентите от СУ „Никола Й. Вапцаров“ в Царево. Преди традиционното изпращане дванадесетокласниците получиха книгата „Останете живи“, в която Георги Стоянов разказва реални истории. Идеята е на близките на Евелин Дуков от Царево, който беше убит на пътя от пиян шофьор.

Семейството на Евелин учреди фондация на негово име, чиято цел е да помага на пострадали при катастрофи. Една от най-важните каузи, по която фондацията ще работи е за намаляването на пътния травматизъм.

Именно за това и сестрата на Евелин – Даниела Анастасова е човекът, който влиза в няколко класни стаи в последните дни, за да си поговори със зрелостниците за отговорностите на пътя. Такъв час на класа вече имаха абитуриентите от Приморско, а днес и зрелостниците от Царево.

„От години пътищата в България са се превърнали във военна зона и почти всеки ден там угасва нечий живот. Деца остават без родители, родители остават без деца. Но на бойното поле не се подвизават войници.

Там, в смъртоносната битка, участват шофьори, мотористи, велосипедисти, пътници и пешеходци. Война – така наричаме днес случващото се по пътищата. И с право.

Без значение дали заради човешки, или технически грешки, факт е, че жертвите, които катастрофите взимат ежедневно, са недопустимо много“, коментира и директорът на СУ „Н. Й. Вапцаров“ Даниела Фелонова.

Тя припомни и черната статистика, която показва, че за миналата година в България са станали 7000 катастрофи.