Интериорен дизайнер е една от най-атрактивните и желани професии в момента. Тя позволява на човек да разгърне таланта и въображението си и да превърне едно голо помещение в дома-мечта или в удобен и уютен офис. Това е професия за младите и креативни хора, които имат артистично мислене и обичат новите технологии.

За първи път в Бургас осмокласници ще имат възможност да се обучават по специалността „Интериорен дизайнер“.

Тя е разкрита в Средно училище „Петко Росен“ и през новата учебна година по нея ще бъдат приети 26 ученици.

По време на обучението си те ще имат възможност реално да започнат своята дизайнерска професия. Водещи фирми от региона вече са обявили, че ще подкрепят училището в това начинание и ще осигурят на бъдещите интериорни дизайнери възможността да практикуват в реална среда.

Срокът на обучение е пет години. Специалността „Интериорен дизайн" е с разширено изучаване на чужд език, като включва и отлична подготовка в областта на компютърното проектиране – AutoCAD, CorelDraw, Photоshop, 3D Studio max.

Училище „Петко Росен“ подготвя и проект за STEM кабинет, в който бъдещите интериорни дизайнери ще имат възможност да се обучават в модерна среда и да разполагат с последните технологии в компютърното проектиране. Специалността ще даде възможност на учениците след това да работят във фирми, които се занимават с дизайнерско проектиране и проектиране на мебели.

Срокът на обучение е 5 години, като за новата 2022/2023 учебна година ще бъде разкрита само една паралелка по специалността „Интериорен дизайн“.

Завършилите ще притежават професионални компетенции по:

интериорен дизайн;

компютърна графика;                         

Web-сайт проектиране;

дизайнерско проектиране;

проектиране на рекламни материали;

Работата на интериорния дизайнер е свързана с голям набор от умения, както технически и организационни, така и комуникационни и презентационни. Все повече хора търсят услугите на такива професионалисти при проектирането и декорирането на жилища, обществени сгради, офиси и заведения.  Специална, неповторима обстановка съчетана с добър вкус, високо качество, безупречно изпълнение и най-важното функционалност - това са резултатите от работата на добрия интериорен дизайнер.

Ако търсите професия, при която се съчетават  творческият подход и дизайнерският талант, професия с бъдеще - Средно училище „Петко Росен“-Бургас Ви очаква  след завършен 7 клас!

Повече подробности за кандидатстването можете да видите ТУК

------------------------------------------------------------------------------------------------

Петко Георгиев Чорбаджиев с псевдоним Петко Росен е български писател, критик и деец на ВМРО.

Училището е създадено през 1981 година и в него се обучават ученици от първи до дванадесети клас. От 2020г. директор на СУ „Петко Росен“ е инж. Даниела Петрова. 

СУ „Петко Росен“ е иновативно и Ви предлага:

общообразователна и професионална подготовка на съвременно равнище

екип от висококвалифицирани преподаватели

компютърно обучение

работа по европейски проекти

STEM център

осигурено медицинско обслужване

извънкласни дейности

спортни отбори-футбол, волейбол, баскетбол.

Материална база:

компютърни зали, богата училищна библиотека, спортни площадки, открита фитнес зона, ученически стол, тренинг зала, кабинет по „Готварство“, кабинет по история със собствена музейна сбирка.

Интериорния дизайн е синтез от практически и художествени идеи и решения, които целят да подобрят условията на обитаване на човека в сградите в цялостно завършена естетическа форма. Това е сравнително нова професия и разбиранията за нея се различават в зависимост от развитието и в дадена страна.

Най-често интериорния дизайнер е ангажиран с проектен анализ, пространствено планиране, естетика и обзавеждане. Във всеки нов обект се извършва функционално и ергономично зониране на пространството, избиране на мебели и декорация.

Паралелката „Интериорен дизайн“е единствената по рода си в община Бургас. Завършилите получават професия „Дизайнер“  с придобиване на трета степен на професионална квалификация с разширено изучаване на чужд език-английски