Поморийски хотелиер си купи ретро автомобил от Холивуд и го показа на уникален парад на редки возила в морския град. Специално за „Грамофона нюз“ Георги Тръпков разказа,  че  се сдобил със своето „Порше“ преди две години, а историята на автомобила е повече от любопитна.

Колата била собственост на американка, която живяла с известен режисьор в Холивуд. . През 2004 г. жената, която днес е на 80 години, подарила возилото на свой племенник. Младото момче решило да привлича погледите, като пробило колата, за да й сложи тонколони. Ужасена от видяното, собственичката си прибрала отново автомобила и не след дълго го пуснала за продажба.

„Мой познат от Америка има автокъща близо до Холивуд, той ми разказа  за този автомобил и аз го купих от него. Жената поискала  адреса ми, писа ми, а аз й пратих снимка, за да види  как изглежда колата сега.”, разказа собственикът на хотел „Св. Георги“. Точно на централната алея пред него бяха наредени  повече от 20 автомобила на марката „Порше“- част от тридневния парад на ретроавтомобили в града.

Дългогодишният хотелиер  е член на авто-мотоклуб “Анхиало”, който е  и един от организаторите на парада. Тръпков споделя, че удоволствието  е не  да си купиш направен вече ретро автомобил, а да го вземеш и ремонтираш- когато го е купил, Поршето не е било в движение. Днес Тръпков „джитка“  със специалния си автомобил навсякъде в България, ходил с него и до  Букурещ.

Освен неговото ретро “Порше 911 Тарга”, в града има още 7 коли от популярната марка.

„На глава от населението в Поморие има най-много „Поршета“. И в София има много, но там живеят милион и половина души”, смее се хотелиерът. Към днешна дата в клуб „Анхиало” членуват 14 души и има над 50 стари автомобила.

В ретро парада се включиха участници от Пловдив, Стара Загора, Троян, Варна.  Ретропарадът е част от тридневния фест „Анхиало“, който се провежда за първи път този уикенд.

Организаторите Община Поморие, Читалище „Просвета“ и авто-мотоклуб „Анхиало“ се надяват той да се утвърди като ежегодно емблематично събитие на града, да се обогати с различни прояви  и с него летният сезон да се разшири. В първото издание  гостите на Поморие се насладиха на джаз край вълните, морски разходки, великолепна кухня, както и на забележителностите на древния град.