„На нас не ни е проблем, че зам.-министър Ралица Димитрова е пътувала за 8300 лв. до Ню Йорк. И 50 000 да й струва екскурзията, лошо няма. Но да говориш по време на протести, че хората с увреждания в България са напълно интегрирани и имат равен старт в живота, това вече е цинично.“

Така бургазлийката Грета Аспарухова коментира скандала около зам.-министърката Росица Димитрова. В централата на ООН в Ню Йорк Димитрова е участвала в десетата и единадесетата сесии на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания.

Пътуването й съвпадна с протеста на майките на деца с увреждания. Това, което протестиращите е вбесило обаче не е високата цена, която държавата плаща за командировката, а изказването на Димитрова. От думите й се разбирало, че хората с увреждания в България живеят нормален и прекрасен живот и са напълно приобщени към обществото.

Нещо, с което самите хора с увреждания категорично не са съгласни. „Ако всичко беше толкова хубаво, щяхме ли да сме по палатките?“, коментира Грета Аспарухова.

В ефира на bTV заместничката на Бисер Петков обясни, че е доволна от свършеното в Ню Йорк и не съжалява, че  е участвала в конференцията. „… Не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи, форум на който получи похвали от всички страни, от Върховния Комисариат по правата на хората с увреждания…”, каза тя.