Надрасканите сгради в Бургас ще придобият нов облик. Това е блок 16 в к-с „Възраждане”. До вчера по фасадата му бяха нарисувани нецензурни думи и фашистки кръстове, което възмущаваше минувачите и живеещите в блока.

„Аз живея наблизо. Всеки ден минавам покрай този блок с децата ми и нещата, които бяха нарисувани ме възмутиха. Затова реших да направя една благородна инициатива и да залича неприличните символи”, каза Иван Янков – Естео.

Младият мъж е решил да премахне грозните фашистки кръстове, като на тяхно място изобрази куче и лице на момиче. Той е добър графит художник и участва в рисуването на Малкия принц на подлеза до Операта.

„Мисля си, че по този начин блокът ще изглежда по-добре и децата ще се радват на рисунките”, заяви Естео.

Местно сдружение от графити художници са решили да преобразят със собствени средства всички сгради в Бургас, намиращи се на централни улици.

„Нашата единствена цел е облагородяването на градската среда. Ще гледаме да премахнем такива нецензурни неща от фасадите и да ги облагородим с красиви рисунки, както е по цял свят. Всички хора от блока са съгласни той да бъде с нов облик, дори ми предоставиха подписка за това. Срещам много хора и всеки иска да нарисуваме нещо и на техния блок, но като цяло целим да са места, които видни за хората”, уточни Иван Янков.

Средствата за лаковете се събират от изложби, на които графити художниците представят своите картини. Очаква се блок 16 във „Възраждане” да стане готов до две седмици. 

Инициативата за рисуване на стени и градски пространства е естествено продължение на благотворителната групова изложба "Еклектика", проведена през август 2023 г. Тя обедини над 20 артиста, които дариха картините си, за да се съберат средства за облагородяване на градската среда на гр. Бургас. Събраните от продажбата на творбите средства се използват за изрисуване на фасади и обществени пространства от професионални графити артисти.

Тази инициатива е на Сдружение в обществена полза „Посока Бургас“ и се осъществи по идея на гл. юрист на сдружението Ивайло Найденов.

„Това е първата по рода си инициатива в града, в която гражданско сдружение събира средства, за да направи градската среда по-приветлива“, заяви арх. Емил Бурулянов, председател на „Посока Бургас“.