Бившият секретар на МВР ген. Илия Илиев е против гражданските арести на мигранти, които станаха популярни в последните седмици. Темата той коментира пред 24 часа.
 
Според ген. Илиев гражданите са длъжни да съдействат за разкриването на тежки престъпления като нелегалното преминаване на границата. Трябва обаче да се запази и хуманното отношение към към хората. Като ловец самият той също се е сблъсквал с мигранти.
 
Групата, която ген. Илиев успя да залови беше от 34 души. Признава, че ги е респектирал с оръжието си, но целта му е била те да останат на едно място.
 
"Това не беше арест, а спиране на мигранти. Основният мотив да ги спра беше, че някой от тях може да пострада - по това време се стреляше с карабини, а те бяха влезли в периметъра на ловното поле, без да се знае. И другият ми мотив, естествено, бе, че са нарушители на границата и не мога да стоя безучастен. Преди мен и други ловджии са постъпвали така, но тъй като съм генерал Илиев, случаят бе огласен.", обяснява той.
 
Генералът е категоричен, че в психологията на тези хора не е да вършат престъпления. За това и нормалната реакция в подобен случай е да се позвъни на 112.
 
"Затова няма нужда някакви криминогени от Бургас и Ямбол, избивайки комплекси, да се правят на герои и патриоти, като арестуват с белезници и свински опашки мигранти, и после да качват видео във фейсбук. Камо ли да ги бият и ограбват!", отчита още бившият главен секретар на МВР.