„Как може цялата държава да работи, а аз да нямам правото да работя. С едно дете. За един час. Няма нито един човек, който може да ми обясни, защо спортните зали са отворени, защо работят детските градини, а аз не мога да пея с един човек?“ Това коментира певицата Галя Ичеренска, която има школа по поп и джаз пеене. Вече трети месец обаче тя не може да работи със своите възпитаници.

Това я оставя без доходи, но поставя под въпрос и бъдещето на децата, които се обучават. „Имам деца със страхотни показатели, които в момента плачат. Това е и психологически момент, децата имат нужда да се занимават. Пеенето е талант, то не е да напишеш една формула, а изисква постоянен труд“, обяснява певицата. Признава, че се чувства не само дискриминирана, но и много обидена.

„Не мога да разбера в тая държава как културата все е на последно място. Как може в целия свят културата да се толерира, а само в България, не. Това нещо целенасочено ли е?“, недоумява Галя Ичеренска. Обижда я и фактът, че трябва да моли за разрешение, за да работи. „Трябва да ходим и да питаме: Това за нас става ли? Да вием като кучета. Това е унизително и не може така“, категорична е Ичеренска.

„Аз съм готова да стоя с маска, ръкавици и шлем. Със шнорхел ще съм, ако трябва. След всеки ученик ще почиствам. Но какъв е проблемът аз да стоя в единия ъгъл на стаята, а детето да пее спокойно в другия край?“, коментира певицата. Ичеренска е в позицията на всички, които имат школи за работа с деца. В момента тяхната дейност е забранена, защото попада в графа а „извънкласни занимания“.