Четири отрицателни становища и нито едно работещо решение. Това е равносметката от внесения в Народното събрание законопроект, който предвижда по-тежки наказания за пияните и дрогирани шофьори. Поправките бяха внесени от депутатите от НФСБ, но по инициатива на фондация „Евелин Дуков“. Промените предвиждат сериозно вдигане на горната граница при присъдите, когато смъртта на пътя е причинена от пиян или дрогиран шофьор.

По депозирания още през март тази година законопроект обаче са постъпили четири отрицателни становища. Те са на Висшия адвокатски съвет, на Върховния касационен съд, на Прокуратурата и Министерството на правосъдието. Единствено от ведомството на Данаил Кирилов са отчели, че все пак по темата е необходимо да се направи задълбочена дискусия.

„Осъзнаваме, че законопроектът е краен и несъвършен като правна техника. Идеята на този проект не е била това просто да бъде констатирано – че предвижданите наказания са много строги, а да предизвика истински разговор за проблемите при индивидуализация на наказанието в тези случаи, т.е. да се намери решение. За съжаление нито една от организациите с отрицателно становище не е предложила позитивен пример затова как би могъл да се преодолее този проблем“, коментират от фондация „Евелин Дуков“.

От там припомнят, че повод за исканите промени са два конкретни случая. Първият е смъртта на Евелин, който беше убит от пиян шофьор на кръстовище в Приморско. Вторият случай е от Варна, който също завършва фатално. Реално случаите, при които хора губят живота си заради пияни и дрогирани шофьори са много повече. Темата е наболяла от години, но до момента няма работещо решение, отчитат от фондацията.

„Очевидно е, че липсва респект от държавността и от закона. Има и сериозен законодателен проблем, заради който пък виновните водачи, употребили алкохол или наркотици се разминават с леки наказания, без да се отчита тежестта на извършеното. За този проблем представителите на институциите разбират, само ако са засегнати лично, т.е. ако нещастие се случи с някой техен роднина или приятел. Гражданите пък се настройват негативно към съда, който правораздава според закона“, коментират още от фондация „Евелин Дуков“.

От там настояват пред правната комисия в Народното събрание да се организира кръгла маса, на която всички заинтересовани страни да представят своята визия за решаването на проблема и така да се стигне до работещо решение.