Община Бургас има амбицията да направи всяка своя сграда достъпна за хората с увреждания. Това увери заместник-кметът Йорданка Ананиева. Днес тя получи специалния сертификат на Комисията за защита от дискриминация, с който се удостоверяват усилията на местната власт да направи достъпна средата за хората с увреждания. Кампанията на Комисията е „Достъпна България“, а идеята е да показва и добрите примери, обясни председателят Анна Джумалиева.

Музеите в Приморско, Царево и Созопол, културен център „Морско казино“, драматичният театър в Бургас, културно-информационният център в Руен са част от обектите, които са отличени. Всички те са осигурили достъпна среда за хората с увреждания и са пригодили сградите си за тях.

Бургаският свободен университет също беше отличен. Висшето училище разполага с една от най-модерните и достъпни сгради в сферата на образованието. Тук се обучават студенти с различни проблеми, осигурен е и специализиран софтуер за незрящите.

Училището в Карнобат „Христо Ботев“, бургаските „Константин Преславски“ и „Ал. Георгиев Коджакафалията“ също получиха сертификат, за това че осигуряват достъпна среда за своите ученици. Само два са туристическите обекти обаче, които отговарят на необходимите изисквания. Това са почивната станция на Министерски съвет в Слънчев бряг и плажът в кв. Крайморие.

Плажната ивица е единствената в цяла България, която е сертифицирана, че осигурява достъпна среда и равнопоставеност на своите гости. „За нас е голяма чест и признание за всички усилия, които се положили от 2017 година насам“, коментира концесионерът на плажа Николай Димитров.

Той признава, че да се осигури достъпна среда не е лесно, но пък с екипа си са приели работата си и като социално-отговорна мисия. „За нас е важно да опазваме живота и здравето на хората, които са избрали плаж Крайморие и да осигуряваме равен достъп на всеки един от тях“, коментира Димитров.

Той допълни, че още през следващото лято услугите за хората с увреждания ще бъдат надградени и за тях ще бъдат осигурени допълнителни удобства.