От „бащите“ на демокрацията до фалшификацията! 
 
Д-р Веселин Джендов е сред основателите и създателите на демократичните сили в Бургас. Разочарован се отказва от политиканстването и почти 20 години по-късно отново се включва в местната политика, както той я нарича – „нето“ политика според амер. политически жаргон. Т.е чиста политика – без идеологическа „тара“ без „фирата“-та на демагогията, лицемерието и измамата на общественото доверие“. Разговаряме какво е било тогава и какво сега? Организирал и участвал е в първите демократични митинги у нас. Бил е председател на синдикат „Подкрепа“ в Бургас и тогавашната Окръжна болница, сега УМБАЛ-Бургас, където продължава да работи като хирург. Помни различни случки от началото на дългия преход към никъде - вече 35 години демокрация. И тогава и сега се разграничава от просташките изяви на тогавашните популярни пребоядисани демократи. Известен „баща на демокрацията“, например, организирал „митинг“ под прозорците на безвластния вече най-могъщ човек в града до 1989-та, партийното величие Жишев. Хора се събрали и скандирали „Жишев, отвори хладилника и извади луканките!“, а на друг „митинг“ в Морската градина скандирали „Недялко, признай от къде имаш 5 хиляди долара!“ До там бил хоризонта на организаторите! Да повикат малко пред публика и да се приберат за обяд!  Сред „видните“ демократи и тук, и на национално ниво е имало много „плява“. Копнежът за свобода обаче е бил толкова силен и завладяващ, че най-важно било да случат промените. Тогава известният бургаски чешит Георги Якимов, тъст на депутата Йордан Цонев, ги откарал на първия демократичен митинг в София - заедно с адвоката Ст. Константинов – в последствие първия областен управител. 
 
 Д-р Джендов е номиниран кандидат за депутат в изборите за Народно събрание през 1992-ра, от София обаче „спускат парашутисти“ и от втори за Бургаско е изместен на 6-то място в листата. Отказва се от политиката през 1993 , тъй като видните демократи се оказват плутократи, келепирджии, кьорсофраджии и според него – най лошото – отчайващо тъпи но хитри! Винаги е вярвал и вярва че хирургията е професия, призвание, а политиката - въпрос на граждански дълг – но изопачена, извратена, изнасилена, окарикатурена и подменена с политиканстване в България.
 
Известният хирург отказва да коментира личните си преживявания с атентата на летището в Бургас от 18 юли 2012-та, когато терорист взриви автобус с израелски туристи, при който загинаха 6 души. Спасени са много други, благодарение на бързата професионална реакция на д-р Джендов. Награден е с почетен знак от Израел за работата му като хирург, а също и със сребърен знак от Българския Лекарски Съюз! Всяка година е сред поканените гости на възпоменателните церемонии. Кратко и категорично отговаря на въпросите за трагедията: „Въпрос на дълг и професионална реакция!“. Разказва, че след атентата е организирал благодарение на личните си научни контакти и авторитет международна среща за реакцията на институциите и медицината при терористични актове с професор хирург със световна слава  в областта на спешната хирургия, почетен лектор в Харвард по въпросите на масовия травматизъм – терористични атентати, индустриални аварии, природни бедствия…. Първата по рода работна среща е проведена в Бургас, но при демонстративно безразличие  от страна на отговорни фактори - Варна „открадва“ начинанието - следващите се провеждат във Варна. 
 
Гражданския рефлекс на д-р Джендов  - отговорност към съгражданите си и солидарност към приятели - го кара след много години отново да приеме предизвикателство да участва в изборите. В коалиция „Демократична България - Обединение“.  Преценил е всеки един от кандидатите и едва тогава се е съгласил да участва. Вярата и надеждата, че промяната ще се случи, не е изгубена при известния хирург и още продължава да живее.‎
 
 
П.п. 
Д-р Джендов спомена с ирония и сарказъм един от феномените на българската демокрация - шестте етапа на всяка една благородна кауза :
1. Ентусиазъм
2. Разочарование
3. Паника
4. Търсене на кого да се стовари вината
5. Наказание и порицание за невинните
6. Чест и слава за сеирджиите, за шушумигите, за тези които до последно са пресмятали на чия страна да застанат!