Круизният туризъм на бургаското пристанище е реализираната студентска мечта на директора на порта Диян Димов…

Песента „Големият кораб минава“ на Силвия Кацарова е хит през 80-те години, когато бъдещият  директор на Пристанище Бургас Диян Димов все още е студент в Одеския университет. Докато следвал за инженер на морския флот, често стоял на Морската гара в Одеса, където пристигали големи пасажерски лайнери и си тананикал БГ-хита от естрадните класации по онова време.

„Много обичах научната фантастика в тези години и четях много, но през живота си  дори не съм си и мислил, че този „голям бял кораб“ през 2013-та година ще застане на Пристанище Бургас“, разказва с вълнение Димов. И  цитира известната сентенция в езика на Шекспир: „Следвай мечтите си, мечтите знаят къде!“

Годината е 2010-та.
„По-лесно беше да си представи човек, че ще кацне на Марс, отколкото че на пристанище Бургас ще влезе круизен кораб“, казва Димов. Налага му се да убеждава Община Бургас да отвори достъпа до Порта, Министерство на транспорта, държавата, военните…

„Август месец 2010 година, само няколко седмици или дни, след като бяхме назначени от съвета на директорите и представихме идеята в Министерство на транспорта, бяхме уволнени. Тази случка се разви в петък следобяд и до понеделник идеята узря и се разви до това, което е в момента“, спомня си инфарктното начало Диян Димов.


Но мечтателите, желаещи да приложат научната фантастика в реална българска среда, се оказват повече на брой. Тогава колегата на Диян Димов - Стефан Нейчев, кметът Димитър Николов, областният управител и депутатите от ГЕРБ застават плътно зад ентусиазма на мъжа с момчешки мечти и Пристанище Бургас се превръща в кауза.

Резултатът към днешна дата е над 100 круизни кораба и над 100 хиляди пасажери. Макар това лято бургаската морска гара да е изключена от графика на круизните кораби, Димов е уверен, че геополитическата обстановка ще се промни в полза на морския туризъм.
 

А за 115 години в Пристанище Бургас са обработени половин милиард тона товари.