Мъж спи под пейка на метри от детска площадка. Лежи по очи и стряска децата и преминаващите, които се чудят дали е жив. Оказва се, че просто е пиян. Хора се опитват да го вдигнат и сложат на пейката, но той отново се свлича на земята.

Действието се развива около 19 часа в градинката до Краставицата. Минаващи звънят на 112 и в Общината. В полунощ мъжът продължава да спи необезпокоявано. Вече се е преместил и вместо под пейката, сега се е разположил директно на алеята. Следва ново позвъняване на 112, идва полиция, буди мъжа и униформените си тръгват.

Оказва се, че те нямат какво да направят. Няма отрезвител, в който да го отведат, а не е извършил и престъпление, за да го приберат в ареста. Казват, че ако отново им се обадят, пак ще дойдат, ще проверят как е и отново ще си тръгнат.

При опит за съдействие от страна на местната администрация, дежурните в Община Бургас директно казват, че подобни сигнали не са за тях, а за полицията. Полицаите пък казват, че единственото, което могат да направят е да постоят десетина минути с мъжа, за да видят, че всичко е наред с него и да го оставят. Линейки не идват, а и в тази ковид ситуация би било кощунство медицинските екипи да се разкарват за всеки, прекалил с алкохола и решил да спи на открито.

Градинката пред Краставицата е добре поддържано място. През деня е пълна с деца, а вечер от тук минават много бургазлии, които се прибират в домовете си след работа. Да се срещнеш по тъмно с пияници и клошари не е най-приятното и не винаги е най-безопасното приключение. Това обаче се превръща в обичайна гледка не само там.

Районът около пазар „Краснодар“ от години е свърталище на група бездомни алкохолици. Те дори са си донесли юргани, дюшеци и одеала, които разполагат до входа на пазара. За миризмите няма да говорим, за виковете и крясъците, също. Въпросът е, чия отговорност са такива хора и кой трябва да се погрижи това да не се превръща в практика?