Директорът на ПГЧЕ „Васил Левски” Весела Иванова отличи на24 май шестима учители с грамота и парична награда за високия им професионализъм, активното участие в училищни и извънучилищни дейности и цялостен принос в дейността на училището и издигане авторитета му. Грамофона нюз Ви представя днес успешните и чаровни дами от Руската гимназия в Бургас.

Те са Ваня Костаниян – старши учител по Биология и здравно образование; Мария Недялкова – старши учител по Информационни техологии; Милена Андонова – старши учител по Математика; Нели Кацарска – старши учител по Руски език; Радка Гешева – старши учител по Български език и литература и Силвия Чалъкова – учител по Философия и гражданско образование.

Колкото и клиширано да звучи – какво е да бъдеш учител в днешно време?

Милена Андонова, старши учител по Математика: Учител в днешно време е да бъдеш полезен на своите ученици, да се опитваш да бъдеш пример за тях. Най-важното в образованието е децата да бъдат подготвени не само за следващите си академични предизивикателства, но и за живота. Не напразно има разлика между преподавател и учител. Учителят е този, който не само учи учениците, но и по някакъв начин ги възпитава.

Г-жо Гешева, какво Ви дава професията учител?

Радка Гешева, старши учител по Български език и литература: Професията ми дава гражданския ми дълг, а дали съм го изпълнила или не, резултатът е както се казва в средновековните жития – „Живи са онези, които могат да го докажат!“. Дава ми това, че не си подлагам душата на диета.

Учейки, децата сами трябва да направят разликата кое е доброто, и кое е злото. В учебниците я пише разликата, но докато не тръгне едно дете по своя път, докато не премине през едно добро и няколко пъти зло, няма да я разбере.

Какво е Руската гимназия за Вас?

Силвия Чалъкова, преподавател по Философия и гражданско образование: Руската гимназия е нещо като храм за мен, от който излизат добри хора. Приела съм учителската професия като мисия, която трябва да изпълня, като с примера си трябва да възпитаме добри хора и да ги обичаме.

На какво се дължат всичките Ви усилия за издигане авторитета на ПГЧЕ „Васил Левски“?

Ваня Костаниян, старши учител по Биология и здравно образование: Всичко, което постигаме както ние, така и нашите ученици, е плод на един изключително колективен труд. Най-важното е, че имаме огромната подкрепа на директора Весела Иванова, за което й благодаря. Децата, които учат в Руската гимназия, излизат оттук читави, образовани, много подготвени и отговорни към живота.

Сред какъв екип от колеги работите в ПГЧЕ „Васил Левски“?

Мария Недялкова, старши учител по Информационни техологии: Колегите, с които работя са прекрасни и влагат много труд и енергия при изпълнение на задълженията си. Всеки от нас върши много отговорно своята работа и затова сме много добър екип. Чувствам се прекрасно и гордо от наградата!

Какво пожелавате на колегите, учениците и техните родители?

Нели Кацарска, старши учител по Руски език: Пожелавам на колегите и на учениците да продължаваме заедно да търсим смисъла. Да не се отказваме нито от многообразието на езиците, нито от културата, която те носят.

Директор Иванова, Вашето пожелание за 24 май?

Весела Иванова, директор на ПГЧЕ „Васил Левски“: Честит 24 май, колеги!

Носете винаги светлината на този празник в душите си! Бъдете вдъхновители!

Да посветиш живота си на просветителството на другите, да носиш посланието за свобода и неуморно да отстояваш призива към култура са качества, присъщи на благородните и възвишени личности.

Преди, сега и след нас името на всеки учител остава в историята с мисията да вдъхновява и одухотворява българските поколения, да променя съдби и проправя пътеки.

Вашата кауза е съкровена и благословена, затова винаги буди възхищение. Поклон пред труда и делата ви!