Това е Цвети. Тя е дете като всички, но не съвсем. Според ресурсния й учител, Цвети е един малък боец. Според майка й и баща й, Цвети е едно щастливо дете. Тя е на 5 годинки, обича хубавата музика и игрите и има детска церебрална парализа.

За това повече гледа, отколкото играе. Защото не може да върви самичка. Цвети обаче има шанс да бъде като всички деца. За съжаление този шанс няма как да получи в България.

Клиника в САЩ може да направи операция, с която да се прекъснат сензорните нервни окончания, които предизвикват спастиката на крачетата й. Това е онова стягане, което пречи на децата с детска церебрална парализа да вървят самостоятелно.

„ДЦП не се лекува, но тази операция се прави веднъж и премахва завинаги спазмите. Има дете, което след операцията дори кара ски и това е невероятно“, разказва майката на Цвети Павлина Байлова.

За операцията семейството на Цвети разбрало от други родители на деца с ДЦП.

„И нашият неврохирург ни каза, че това е единственият шанс. За съжаление в България за тази възможност не се говори. Нашите лекари не правят операцията и просто не я споменават, а тя дава впечатляващи резултати“, обясни Павлина.

130 хил. лева са необходими, за да може Цвети да бъде като всички останали деца. Почти половината от сумата вече е събрана. Ако чаровната красавица не получи своя шанс, я очакват доста сериозни изпитания.

„Дори не ми се мисли. Ако тази операция не се направи, през година-две ще следват ортопедични операции на скъсени сухожилия, луксации и деформации“, обяснява още майката на Цвети. За да бъде ефективна интервенцията, тя трябва да се направи най-късно до март 2020 год. От септември Цвети ходи и на детска градина.

„Искам специално да благодаря на г-жа Кралева от градина „Звездица“, защото в много градини ударихме на камък, а тук ни приеха с разтворени обятия“, разказва още Павлина. В градината Цвети вече е намерила приятелки, с които играе всеки ден. Редува рехабилитациите и ежедневната гимнастика с посещенията в градината.

Въпреки че е с детска церебрална парализа, всъщност Цвети е едно умно дете, което е здраво интелектуално и физически. Просто има сериозен двигателен проблем. Който може да бъде решен, ако повече хора се обединят около нейната кауза.

Това вече направиха бургаски музиканти, които преди седмица подариха на бургазлии концерт на открито, на който също се събираха пари за Цвети. Абитуриентите от Френската гимназия също се включиха в каузата и прощалният им концерт преди дни събра близо 3000 лева за Цвети.

Ако искате да помогнете на Цвети, за да бъде като всички деца, можете да преведете средства и в дарителската й сметка:

УниКредит Булбанк

BIC: UNCRBGSF

IBAN: BG48UNCR70001523488966

Цвети Владимирова Байлова