Шествие и молебен в защита на българското православно семейство се проведе в Бургас. Литийното шествие поведе викарият на сливенския митрополит Иоанкий – епископ Йеротей. Той уточни, че събитието не е политическо и не е обвързано със Стратегията за детето.

600 миряни написали писмо до сливенската епархия с искане за молебен и църквата откликнала на молбата им. Повечето присъстващи обаче заявиха, че идват на шествието, защото се притесняват от промените в законодателството, които давали възможност на държавата да отнема деца.

Отец Веселин от Поморие заяви, че шествието е провокирано от прокарването на идеология, която е насочена срещу традиционното християнско семейство. Тази идеология е материализирана и в няколко закона, които вече са публикувани в Държавен вестник, обясни отец Веселин. Според него детето става субект на абсолютни права и така то се конфронтира с останалите членове на семейството.

Шествието тръгна от църквата „Св. Йоан Рилски“, премина през центъра на Бургас и завърши на площада пред храм „Св.св. Кирил и Методий“. Въпреки че събитието не е обявено като политическо, в него взеха участие и кандидати за кметове и общински съветници от Бургас.

Събитието предизвика огромен интерес, тъй като бургазлии са свикнали да виждат църковните хоругви основно по празници. Мнозина се питаха какъв ден е днес, след като по улиците на града има шествие, предвождано от духовници.