„Ужас, всичко е леш. Не ми се говори… Накъде отива тази държава?“ коментира бургазлия, забелязал повишаването на цените. Поскъпването на хляба, олиото и тока го притесняват най-много, въпреки че у дома се захранва със слънчеви панели.

Репортер на Gramofona.com проведе анкета сред бургазлии на тема повишаването на цените. Анкетираните бяха единодушни, че са усетили поскъпването и че това ще се отрази на бюджета им, а някои дори признаха, че може да се наложи да се ограничават от някои продукти, за да могат да си позволят тези от първа необходимост.

„Сметките са много нагоре – поне 30-50лв на месец повече. Задължително ще се откажем от някои неща като сладки и снаксове, за да можем да спестим някой лев“, каза Милена.

„Вкъщи съм на енергоспестяване и въпреки това през последните месеци сметките са нагоре. Още не съкращавам от храна, но може и до там да се стигне“, разказа Мария Иванова. Приятелката й Елисавета Сотирова се съгласи и допълни, че цените скачат в цяла Европа, а не само в България, но е важно да се отчете и разликата в заплатите“. Двете дами се похвалиха, че са редовни читателки на Gramofona.com.

Най-засегнати са пенсионерите. „Човек не може да си напълни чантата, а парите в портмонето са свършили. Моята учителска пенсия е много ниска и с нея едвам мога да си купя лекарства само. Добре, че дъщеря ми отделя някой лев, че да мога да изкарам месеца“, оплака се Пепа Димова, а нейната колежка учителка Андреева от Механотехникума допълни, че й липсва да може да си позволи да си купува книги и да ходи на театър.