Подписка в подкрепа на идеята за създаване на районни кметства и пряк избор на кметовете им започна в Бургас. „Бургазлии трябва да знаят, че имат правото на инициативи, в които техният глас се чува“, коментира адвокат Иво Баев, който е част от инициативния комитет „За развитие на местната администрация“.

Два месеца ще продължи събирането на подписите, като организаторите ще обикалят по всички райони в града. „Съзнаваме, че сега е моментът за тази кампания. Целта ни е да сме сред хората. Да ги чуем, да общуваме и да съберем и други мнения, защото това е пряката демокрация в действие“, коментира общинският съветник Живко Табаков.

Според проекта на инициативния комитет, Бургас трябва да се раздели на 6 района и всеки от тях да има свое кметство и самостоятелен бюджет.

„Това е един вид мажоритарен избор, даващ възможност на хора, които разбират проблемите на своя район да се кандидатират. Осигурява по-добра връзка и отчетност, повече отзивчивост. Надявам се да доведе и до по-балансирано разпределение на бюджетното изразходване на средствата и на европейското финансиране“, обясни Даниела Божинова.

Мнението на инициаторите е, че един пряко избран районен кмет ще има по-голямо самочувствие в работата си и ще защитава интереса на своите избиратели, а не на администрацията, която го е назначила.

Според представителите на инициативния комитет случаят „Иванчева“ не може да се използва като аргумент срещу идеята за пряко избиране на районните кметове.

„Всъщност тя показа, че районният кмет не е толкова безсилен. Има власт, има компетенции и правомощия. Проблемът не е в корупцията, а в некомпетентността на хората. След този случай обаче съм сигурен, че по-малко хора биха се кандидатирали за такава позиция, но ще бъдат по-качествени“, допълни още адвокат Баев.

Събирането на подписите ще продължи два месеца. Паралелно с нея има и он лайн петиция, която също събира гласове в подкрепа на идеята.

По-рано днес стана ясно, че част от общинските съветници на ГЕРБ са внесли питане в местния парламент относно възможността за пряк избор на районните кметове.

Това, което те питат е дали ще се наложи промяна в администрацията при подобна реформа и дали ще са необходими допълнителни средства за издръжката на районните кметства.