Бургаският фотограф Борислав Пенков днес навършва 60 години. Той прие поздравленията от екипа на Gramofona.com и сподели, че един от първите, които му се обадили да му честитят, е режисьорът Камен Калев, чийто последен филм „Февруари“ попадна в основната селекция на тазгодишния фестивал в Кан. Пенков го е учил как да снима още през 80-те години, когато завежда фотографския клуб към бургаското читалище „Пробуда“. Тогава Камен е бил в 5-и клас.

„При мен се случи магията. И от там нещата за него тръгнаха в правилната посока. Той завърши Френската гимназия в Бургас, след което отиде да учи френска филология във Велико Търново. Беше си направил квартирата като фотолаборатория и въобще не ходеше на лекции. Стоя една година там, след което един ден идва във фотоателието ми, което беше на площад „Тройката“, и ми каза, че отива да кандидатства във ВИТИЗ. Заряза френската филология и тръгна за София само по една връхна дреха и с шапка. Влезе там с операторско майсторство, учи една година. И пак дойде при мене и ми казва „Не мога да ги трая тези, само пият уиски, ядат фъстъци и нищо не мога да науча от тях. Това, което знам от тебе, това ми остава“. Спря с ВИТИЗ и замина да учи в Париж. След година и половина пристигна пак при мен с група приятели, носеха камери и започнаха да снимат филм“ – разказва Пенков за пътя към успеха, който е изминал младият режисьор.

През своя житейски път Пенков е снимал всякакви жанрове фотография. Но твърди, че любима му е тази, която казва категорични неща. А най-категоричните неща казва истинската фотография.

Последните около 15 години той работи като фоторепортер. Споделя, че журналистическата фотография е много тежка и изхабява.

„Забравяме общочовешкото, защото бягаме след злободневното. И в последните 15 години много малко време ми е останало за истинската фотография. Но се надявам сега да поправя тази грешка“.  

Пенков се захваща с фотография още в младежките си години. Признат е за фотограф-художник на 19 години. Това става през 1979 г., когато е промоцията за избор на фотограф-художници, която се е провеждала веднъж на 5 години. Това е титла, която е равна на висше образование във фотографията. Участвал е в международни изложби в цял свят. Снимал е във всички жанрове на фотоизкуството: „По този начин се определя почеркът на фотографа“, казва Пенков. През 1985 г. в германския град Тюбинген негови работи са откупени от Джанфранко Солдати (италиански професор по философия), за да покаже на своите студенти развитието на фотографията.

През изминалите десетилетия Борислав Пенков е снимал много популярни хора, но от тях най-много цени поета Пейо Пантелеев, който почина през април тази година. С него го свързва дългогодишно приятелство.

„Той беше изключителен човек. Почти всеки ден пиехме кафе на „Богориди“. И ми е много тъжно за него“, казва с тъга фотографът.

Освен Камен Калев през неговата школа са преминали и много други ученици, които са успели в живота. Сред тях е фотографката Станка Колева, която живее в Берлин и участва в международни изложби. Ученик му е бил и Живко Господинов – сегашният общински председател на БСП в Бургас.

Пенков не подготвя нищо специално за своята 60-годишнина. Казва, че не празнува рождените си дни. Иначе още сутринта е получил поздрави от своята дъщеря Мина, която беше част от групата на Стефан Диомов „5-те сезона“. Тя му се е обадила от София, където живее със съпруга си. А най-голямата радост за рожденика днес е била да чуе и гласа на внучката си, която сега е на две години и два месеца.

„Вика дяди, дяди. Мама, тати, дяди. И има едно универсално „дий“. Като ти каже „дий“, значи това е всичко“, казва с усмивка дядо Борислав.

След толкова години фотография Пенков сега смята да сменя професията. От началото на годината той е съкратен, а никъде вече не търсят фоторепортери. Затова обмисля да се захване с нещо друго, за да може след няколко години да стане, както сам казва, „щастлив пенсионер“. Едновременно с това ще продължи да снима, но вече изцяло общочовешка, истинска фотография.