На снимката: Венелин Русинов и Павел Димитров

Те са двама млади, амбициозни и отговорни бургазлии, които винаги са искали да носят пистолети и белезници. В системата на МВР са от седем години и нито за миг не са обмисляли да напуснат полицейската служба.

Разговаряме с Павел Димитров и Венелин Русинов на професионалния празник на полицията за оценката на обществото към тежката и изпълнена с предизвикателства професия.

Венелин Русинов работи във Второ районно управление и е главен треньор в полицейския джу джицу клуб. „Да си полицай в 21 век със сигурност е по-трудно, отколкото е било преди”, категоричен е пред Грамофона нюз Русинов.

Споделя, че през целия си съзнателен живот е искал да бъде униформен. Участвал е в множество арести и напрегнати ситуации. „Най-неприятният ми момент беше инцидент, в който пострадахме и аз, и задържаният. Този момент обаче отмина и вече е забравен”, казва още бургаското ченге.

Свободното време на Русинов преминава само в тренировки. Напрежението пък преодолява, когато е със семейството и верните си другари.

Добрият му колега и приятел Павел Димитров е криминалист във Второ районно управление – Бургас. Решава да влезе в полицията, защото според него работата е отговорна, позволява на човек да се развива и най-вече да помага на хората.

Димитров казва, че представата на обществото към полицейската професия не е такава, каквато трябва да е. „Недооценена и доста негативна е!”, смята още бургазлията.Пред погледа му все още стои трупът на 20-годишно момче, скочило от жилището си преди години.

Двамата казват, че тренират с огромно желание децата от полицейския клуб по джу джицу. „По преценка на родителите им слушат нас повече от тях. Ние не искаме те да стават медалисти или световни шампиони, а да изградят ценности, които да помогнат на държавата да върви в по-добра посока”, казват полицаите Павел и Венелин.

И двамата пожелават много здраве не само на семействата си, децата, които тренират, но и на бургаските си колеги. „Вършете работата си съвестно и не се влияйте от негативите на обществото”, допълват униформените.