Офертите за жилищни имоти и апартаменти в Бургас се увеличават през третото тримесечие на 2022 г. по данни на агенциите за недвижими имоти. Това може да е признак за леко забавяне на пазара, смятат брокери.

За периода юли – септември т.г. е имало обяви за 2589 продажби в Бургас и за 1582 имота, предлагани за отдаване под наем. Увеличението спрямо същия период на м.г. е над 60 на сто при обявите за наем и над 2,5 пъти при обявите за продажби. Нарастване се отчита и спрямо предходното тримесечие на настоящата година. С 15 на сто при предложенията за жилища под наем и близо 80 на сто при предлагането на имоти в Бургас за продажба.

Реалистимо е един от сайтовете на обяви за апартаменти Бургас, от където се виждат много ясно последните тенденции.

Въпреки прогнозите за прегряване на пазара цените на имотите в Бургас продължават да вървят нагоре. По наблюдение на посредниците на пазара за недвижими имоти средната цена на квадратен метър жилищен имот в Бургас вече е малко над 1000 евро. Това е увеличение с над 20 на сто за година. При наемите обаче скокът в цената е много по-висок и минава 40 на сто ръст. Жилище под 600 лв. в града вече е невъзможно да се намери под наем с изключение на едностайните.

Промяна има и във времето, за което средно се стига до сключване на сделка за покупко-продажба. Тенденцията за страната е към увеличаване на срока, н който се стига до приключване на сделката, което също е знак за охлаждане според брокери. Бургас обаче прави известно изключение от големите градове в страната. Ако общо за периода януари – септември 2022 г. увеличението с 20 дни до общо 9,5 седмици, то спрямо третото тримесечие на миналата година има ускоряване от 69 на 55 дена за сключване на сделка. В област Бургас също има интересни обяви за имоти от апартаменти до цели хотели и парцели.

Отделно след енергийната криза в която се намира Европа през последната година, се очакват големи инвестиции които да подобрят енергийната инфраструктура както в градовете, така и подобряване на енергийната ефективност на стари жилищни сгради, което би довело до повишаване на цените на някои апартаменти.

В Бургас по-нисък спрямо останалите 5 големи града в страната с население над 120 000 души е и процентът на жилища, които се купуват с ипотечен заем. Ако при имоти в Столицата този дял е над 50 на сто, то в черноморския град с ипотечни заеми се купуват малко над една четвърт от жилищните имоти.