От дясно наляво близначките Мария и Станимира Стаматови

Сестрите Станимира и Мария Стаматови са едни от най-щастливите абитуриенти тази година в Бургас. Младите момичета успяха да получат дипломите си средно образование на скромно тържество в двора на Руската гимназия, а само след два дни ще могат да празнуват и бала си. Двете са разнояйчни близначки, като разликата помежду им е само 15 минути.

„Аз съм по-малката от двете. Да имаш сестра близначка е истински дар. Ние със Станимира сме плътно една до друга винаги и по всяко време. Колкото се обичаме, толкова и се караме, в повечето случаи за незначителни неща”, разказа пред екипа ни Мария.

Двете бургазлийки са изключително доволни от образованието, което са получили в Руската гимназия. „Когато ни приеха, станахме много по-ученолюбиви и амбициозни”, споделя Станимира, която ще следва право в Софийския университет. Решила спонтанно да се насочи точно към тази специалност преди година и веднага започнала да се подготвя за кандидат-студентските изпити.  

Сестра й Мария също ще следва в столицата, отново в същия университет, само че иска да изучава логопедия.

„Годините ни в Руската гимназия бяха едно преживяване, една приказка, с която всеки един нас се сблъска”, каза Мария.

И двете са категорични, че трудности не са липсвали, но упоритостта им помагала да се справят с тях. Освен, че до вчера сестрите са били в едно и също училище, цели 14 години те са заедно и в тренировъчната зала, изучавайки балет. „Успяхме да се докоснем до това красиво изкуство, което ни направи много борбени”, споделиха още балерините.

Станимира и Мария са убедени, че няма да забравят Бургас и често ще се завръщат в родния град. Тръгват за София без големи очаквания, за да не се разочароват.

Сестри Стаматови пожелаха през екипа на Грамофона нюз на своите учители в бургаската гимназия да са все така упорити и грижовни в работата си. А на съучениците си – да сбъднат  всичките си мечти.