Над 61% от безработните в Бургаско са жени. Това сочат данните на Бюрото по труда за 2015 година. В момента нивото на безработица в региона е под средното за страната и е 6,12%.

Бургас е общината, която може да се похвали с най-ниско ниво на безработица. Тук то е едва 4,5 на 100. Под условната граница от 10% попадат и общините Несебър, Приморско, Поморие, Карнобат, Царево. Малко Търново е на границата с 9,7% безработица, а останалите общини за съжаление надхвърлят това число.

Запазва се тенденцията хората със средно образование да си намират най-трудно работа. Почти половината от регистрираните в Бюрото по труда са с диплома от гимназия. Следват ги малограмотните, които са завършили едва 7 клас или въобще не са успели да изкласят и до основно образование. Такива са около 30% от безработните.

С диплома от университет, но без трудов договор са малко над 20% от регистрираните. Общо 7052-ма са регистрирани през миналата година в Бюрото по труда. 17,48% от тях са трайно безработни, което означава, че повече от година не са успели да си намерят работа.

 

Снимка: БНР