Десетки рибари излязоха на протест заради заповед, с която се забранява уловът на бяла мида. Забраната важи от 1 май до 31 юли, а според протестиращи обрича на глад стотици семейства. Толкова голяма забрана не е въвеждана никога, категорични са рибари. Няма научна обосновка да се забрани уловът на бяла мида точно през този период, убеден е и Димитър Любенов от Ахтопол.

Той е един от първите рибари, които се занимават с улов на бяла мида. Убеден е, че размножителният й период вече е преминал и сега забраната може само да навреди, но не и да помогне. На същото мнение е и Георги Рахнев. Той е управител на фирма, която се занимава с преработката и износа на бяла мида. Според него забрана за улов на мида трябва да има два пъти в годината, но за по един месец.

Рахнев и много от колегите му подозират, че зад тази забрана всъщност стоят интересите на други фирми. Рибари открито заявяват, че фирмите, които изкупуват рапани имат интерес от забраната, защото рапанът се храни с миди. „Реално осигуряват храна на рапаните с тази забрана, а нас ни лишават от работа“, коментираха недоволни. От ИАРА заявиха, че забраната се въвежда и по искане на браншови организации. Нито една от риболовните фирми, които са поискали забраната обаче не се занимава с улов на бяла мита, твърдят протестиращите.

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са категорични, че забраната се въвежда, за да се запази популацията на бялата мида. Като аргумент те представиха данни, че уловът й е спаднал драстично.

Според рибари обаче причината да ловят по-малко мида не е в нейната липса. „Турция ни иззема пазара. Заради поевтиняването на лирата, цената на бялата мида при тях е много по-ниска. Това е причината и ние да не изпълняваме квотите си“, коментираха рибари. И дават за пример цацата, която е с изключително намаляла популация, но за нея няма забрана.

„Защото там са големите организации и корабите. Тук става въпрос за рибари с по една лодка, които не могат да се защитят.“ Недоволните обявиха, че ако заповедта остане в сила, са готови да излязат на протест и пред ресорното министерство.