Александра Георгиева от бургаското училище „П. Яворов” е класният ръководител с оригиналната домашна за лятната ваканция на своите ученици. Младият преподавател изготви списъка, който за броени часове стана хит в социалната мрежа Фейсбук. В него тя съветва завършилите първи клас да учат таблицата за умножение през лятото,  да четат книжки, да си приготвят таратор, да карат колело, да плуват, да играят, дори да си направят кутия за съкровища.

Репортерите на Gramofona.com се срещнаха с Георгиева още тази сутрин на работното й място. „Прецених, че на децата трябва да им е забавно през лятото и че трябва да свързват училище с нещо положително. Идеята беше домашната работа да е нещо различно, защото те са вече различни деца, възприемат по различен начин, учат по различен начин”, обясни пред екипа ни Александра.

По думите й традициите в образованието трябва да се ценят и да бъдат основа. Георгиева обаче е категорична, че няма как да се работи по начина, по който е работено преди 30 или 40 години.

“Ние не сме аниматори, а учители и децата са тук, за да учат! Въпросът е по какъв точно начин ще ги подбутнеш, така че да им бъде интересно.Когато писах домашната работа за моите деца, знаех, че ще им хареса. Когато общуваш цяла година с тях, ти виждаш какво им е забавно и интересно. Надявам се и други деца да бъдат зарадвани”, поясни още младият преподавател.

„Посланието е такова, каквито са децата и учителката. Всеки човек заслужава посланията, които е изработил през годината. Сегашните деца не са децата отпреди години. Те са разкрепостени , обичат иновативните занятия и всичко, което е ново и забавно, е прието добре от тях. Посланията от домашната работа ми приличат на диалог между Мечо Пух и Прасчо.

По този начин поднесена домашната работа звучи много приятно, много забавно и показва, че човек има дълбочина в мисленето. Много хубаво ще бъде ако г-жа Георгиева се постарае да постави втора, трета част на това, което е направила. Като директор бих й поставила задача да помисли върху това как ще отчете работата на наесен. Нека прасчовците да получат новите си задачи пак по такъв начин”, каза директорът на „П. Яворов” Мара Георгиева.

Александра е родом от столицата, където е завършила и образованието си. В Бургас е от пет години. Има малък син. Казва, че до последно не е вярвала, че ще бъде добър учител. „В университета е едно, а практиката е нещо съвсем различно. Работила съм много неща, но не мога да бъда друго, освен учител. Върша работата си с огромно желание, много съм признателна на колегите си, на предишния и на настоящия директор на училището Мара Георгиева. Благодарение на хората тук, аз съм този преподавател, който има свободата да прави това, което иска!”, казва още усмихната учителка.

Тя признава, че всеки ден на работа учи децата на различни неща и иска да им покаже, че те биха им свършили работа в живота. „Решаването на задачи и писането не е само, за да имат децата високи оценки. Това им трябва, за да бъдат хора. В началото на първи клас децата са малки, след Нова година те стават големи.  Децата искат да знаят и аз идвам тук с идеята да им давам каквото мога, за да бъдат по-умни и по-добри. Да си умен е много хубаво.Това  отваря много врати. Това, че си умен, те прави полезен, щастлив,  наистина добър човек”, убедена е Александра Георгиева.

Счита, че е погрешно твърдението, че в една класна стая да има такава дисциплина, че когато муха бръмне, тя да се чуе. Георгиева разказва, че когато децата работят, те са активни, шумни, прекъсват се и всяко иска да се изкаже. Според нея обаче  майсторството на първи клас е учениците  да станат колектив, да се научат да си прощават и да се разбират. По думите й няма как всички един с друг да бъдат приятели, но е важно всеки да уважава съученика си.

Младата преподавателка допълва, че ако не влиза в ролята на дете, няма да може да работи нито с учениците си, нито да гледа малкия си син.

През свободно време чете много детска литература. Казва, че за да научи децата да четат, трябва да им покаже какво да прочетат.

Признава, че е строга и не позволява на учениците си много свобода. „Децата знаят, че съм тяхната класна и че съм учител. Аз мога да им се усмихвам и да се шегуваме , но те са наясно с това, че са в училище, за да учат. Те прекрасно разбират каква е тяхната роля в класната стая. Харесват я, изпълняват я с достойство и са горди от това”, обясни още младият учител.

Твърди, че възрастните хора забравяме колко е важно да умеем да гледаме на света през очите на децата.  „Много неща за нас са даденост, а за тях безкрайно са интересни и те просто не са свикнали с тях”, допълва още Георгиева.  Признава, че родителите на всичките й деца в класа са невероятни и казва, че те усещат кога всички са в един отбор.

Георгиева очаква с нетърпение началото на втората учебна година.  „Пожелавам на децата цяло лято да играят навън без никакви компютри и таблети  и вечер когато са уморени, да четат книги. Имат си и домашна, която да изпълнят от първата до последната точка”, допълни още класният ръководител на 1 а клас.