Този хуманен младежки дух и социална ангажираност на студентите от Университет „Професор д-р Асен Златаров“-Бургас

Десетки студенти  се наредиха на дълга опашка във Факултета по обществено здраве, за да дарят кръв като акт на хуманно съпричастие към болните и страдащите. Включиха се и техни преподаватели.  Първа дари  председателката на Студентски съвет, Десислава Чапкънова, която само минути след ставането си от кушетката писа във фейсбук-профила си: „Бях първи дарител за днес в акцията по кръводаряване... Защото личният пример е най-важен. Включи се и ти, за да помогнеш на някого да живее!“.

Дарителите получиха като символичен акт на признателност от служителите на БЧК картичка с текст: „Благодарим Ви, че отворихте сърцето си, дарихте кръв и помогнахте на един човек да започне живота си отново!“. Младежите бяха удовлетворени да научат, че един кръводарител е в състояние да дари живот на трима пострадали хора.

Специалистите от Областния съвет на БЧК-Бургас окачествяват акцията като изключително успешна. От явилите се над 40 доброволци, 28 са дарили от своята кръв. Останалите са били върнати по здравословни причини.

„Ние сме очаровани от мащабността, с която реагираха младите хора от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас“, каза Златка Атанасова, специалист „Организационно развитие и първа долекарска помощ“ при ОС на БЧК-Бургас. „Наложи се дори да разкрием втори пункт, за да поемем всички желаещи. За нас е важно, че се явиха толкова хуманисти! Защото дори в момента по някаква медицинска причина някои от тях да не са могли да дарят, всички тези младежи доказват, че изповядват най-вечната хуманна ценност на човечеството – да помогнеш безвъзмездно на другия, дори да не го познаваш. Сигурна съм, че те ще възпитат и своите деца в духа на тази ценност“.

Само около 25 % от дарителите у нас са безвъзмездни доброволци, съобщиха от БЧК. Останалите реагират само при непосредствена необходимост да се даде кръв за близки.  Кръводарителската акция на младите хора от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас ще спомогне и да се  намали порочната практика за продажба на кръв. Хуманната инициатива ще бъде повторена на 5 декември, в навечерието на Празника на Бургас, когато още много студенти и преподаватели от Университета ще се включат в помощ на страдащите хора от Бургаски регион.