Рамадан Осман е родом от руенското село Зайчар. От съвсем малък баща му го учи да отглежда животни в гората. Още на 6 години заедно с други хора вече е на паша с крави, биволи, волове.

Дотолкова свиква, че гората става като второто му семейство. Така е и до досега. Днес Рамадан е началник на Горски стопански участък в ДГС- Айтос. 38 години от живота му са преминали в системата на горите. Горд е, че е служителят в айтоското стопанство с най-много професионален стаж.

Професионалният път на Осман започва от Бургас. Завършва горско образование в града. От понеделник до събота е на училище, а в неделя не си почива и отново е в гората. „Когато се прибирах при родителите си, майка все ми казваше: „Моето момче, очите не мога да ти видя!“, спомня си пред екип на Грамофона нюз Рамадан.

Разказва, че никога не го е било страх да броди из горите. „Селско момче съм, а след като пасях животните и се прибирах, веднага заспивах у дома. Бях толкова уморен, но никога не съм се оплаквал. Просто свикнах!“, сеща се Осман.

Тъй като е бил единствен с горско образование от Айтоско, постъпва първи по разпределение в стопанството в града. Казва, че толкова много обича професията си, че й се е отдал напълно през всичките години. „Гората е нашия живот и поради тази причина трябва много стриктно да се следят процесите в нея – залесяване, терени, коя гора кога трябва да се сече, коя сеч трябва да се изведе, трябват ли пътища. Без такива в нашите гори просто не може да се работи“, категоричен е Рамадан Осман.

Щастливо женен е. Има двама сина и четирима внука. Жена му произвежда фиданки в айтоския разсадник, а единият от синовете му също е горски служител. Освен с работата си, Осман е щастлив, че има добро и работливо семейство. „Всички си споделяме и се уважаваме. За щастие не сме имали сериозни проблеми през годините и се разбираме само с две приказки“, казва удовлетвореният баща и дядо.

Съветва младите, които са решили да тръгнат по неговите стъпки, да учат, щом искат да се развиват. „Препоръчвам им да работят съвестно, да носят отговорността за другите и горите да се запазят с векове“, допълва опитният горски. Неприятелите на гората съветва да не секат дърва, които не са за сечене и да пазят природата. Докато може Рамадан ще продължава да е там, защото гората е всичко за него.