Тази година ПГЧЕ „Васил Левски“ посрещна своя първи помощник -учител по английски език от САЩ, съобщиха за Грамофона нюз от ръководството на гимназията. Той е един от 30-те американски помощник -учители, които преподават в различни градове в България по програма „Фулбрайт“/Фондация „Америка за България“.

Програма Фулбрайт| Фондация „Америка за България“ за помощник-учители по английски език от САЩ се администрира от Българо-американската комисия за образователен обмен и се спонсорира от Фондация „Америка за България“.

Целта на програмата е да подобри обучението по английски език в български държавни и общински средни училища чрез осигуряване на достъп до естествен носител на езика и иновативни методи на преподаване, които насърчават усъвършенстването на комуникативните умения на учениците.

От началото на програмата до днес 269 американски стипендианти са преподавали като помощник-учители в български средни училища. Програмата започва през 2006 година с един помощник-учител в София. Благодарение на партньорството с Фондация „Америка за България“ от 2010 година насам, броят на учителите днес е 30.

Кандидатите за помощник-учители по английски език преминават през стриктен многостепенен процес на подбор. Те трябва да притежават минимум бакалавърска степен към момента на началната дата на своя престой в България.

Първоначалната селекция се осъществява от Института за международно образование в САЩ. Българо-американската комисия „Фулбрайт“ разглежда кандидатурите на препоръчаните кандидати и провежда индивидуални интервюта с тях. Сред търсените в стипендиантите качества и умения са преподавателски и международен опит, умения за работа в екип, адаптивност, участие в социални и благотворителни дейности, владеене на славянски език и др.

Джордан е изключителен млад човек, който с ентусиазъм и усмивка посреща предизвикателството да бъде учител.
Джордан е на 22 години, от Еймсбъри, малък град близо до Бостън, Масачузетс. Тази година завършва един от най -престижните университети в Америка – Джорджтаун Университет, Вашингтон. Обича да чете и пише. През септември тази година излиза неговата книга „Всички за един – големият бизнес в спасяването на света“.
Джордан преподава на учениците от 9, 10 и 12 клас и подготвя отбор за състезание по дебати и комуникативни умения BEST. Заниманията по дебати и публична реч помагат на учениците да намерят своето място в обществото и себе си като личност, да развиват лидерски качества и предприемачески дух.

Джордан показа, че изучаването на чужд език може да бъде интересно, забавно и успешно без учебни помагала. В неговите часове учениците дискутират, играят, състезават се и разработват проекти . Той ги вдъхновява и мотивира да бъдат творчески личности.
Интелигентен и чувствителен, Джордан става бързо любим учител и приятел на своите ученици. Някои го наричат господин Синевски, а за повечето от тях той е просто Джордан.

Ето какви са първите впечатления на учениците от 12 клас: „В началото на учебната година разбрахме, че ще имаме учител по английски език от Америка. Не бяхме особено ентусиазирани, а някои дори бяха скептично настроени. Очаквахме да срещнем строг и високомерен американец, който ще ни кара да учим двойно повече и да пишем скучни есета.
За щастие, обаче, не бяхме прави. Няма човек, който да не очаква с нетърпение часовете по английски език във вторник, защото тогава в класната стая влиза Джордан, който е подготвил нещо още по–интересно, по–забавно и по–емоционално от предния път. Само в неговия час абсолютно всички са съсредоточени , говорят, разсъждават, дори се шегуват на английски. Появява се спортният ни дух и всеки от нас се стреми да покаже, че знае повече.

Джордан е винаги усмихнат, възпитан и положително настроен към нас, отворен към нашите въпроси и винаги готов да ни изслуша. Той е не само преподавател, но и човек, който може да разбере нашия начин на мислене, колкото и объркан да е той. Това ни помага да изразяваме по – свободно себе си.

Радваме се, че в последната за нас учебна година ръководството на гимназията ни предостави тази възможност. Учител по английски език от Америка е добра и сполучлива идея. Надяваме се и Джордан да се радва, че е сред нас.“

В ПГЧЕ „Васил Левски“ бе основан клуб за дебати и публична реч, чийто ръководител е Джордан Синевски, помощник-учител от Америка.

Целите на клуба са да създадат у младите хора умения да говорят спокойно и убедително пред публика, да аргументират своето мнение и да развият критично мислене.

В клуба участват ученици от 10 и 12 клас с желание да развиват и  усъвършенстват  способностите си за общуване.

Подготовката в клуба ще даде възможност на най-добрите и най-изявените да участват в състезания по дебати и публична реч, организирани от Фондация BEST.

BEST на английски език е съкращение на „Български турнири по английска реч и дебати“. Основана през 2013 година, Фондация BEST предоставя възможност на българските ученици, изучаващи английски език, да бъдат част от общност, където могат да усъвършенстват знанията си по езика. Фондацията подпомага и насърчава развитието на лидерски качества и умения у българските ученици и тяхната личностна реализация , с което да допринесат за положителната промяна в България и отвъд нея.

Джордан вярва в успешното представяне на своите ученици в състезанието по дебати през пролетта.

„Обичам всяка минута от времето си да съм тук и съм щастлив да съм в Бургас и в гимназия „Васил Левски”. Не бях сигурен какво да очаквам, когато пристигнах, но моите ученици и колегите ми ме накараха да се почувствам като у дома си. С нетърпение очаквам да обучавам учениците за състезанието през пролетта”, каза Джордан Синевски.