С бронзов медал от Тайланд се завърна бургаският ученик Ясен Янев. Заедно с още 10 участника от цяла България, той взе участие в Международната младежка математическа олимпиада в Банкок IJMO (International Junior Math Olympiad), станалa известнa като Турнир на шампионите, тъй като за 90 минути трябва да се намерят решенията на 30 задачи. Участие в Турнира взеха ученици от 18 държави. Бургас бе с единствен представител - Ясен Янев от ОУ “Васил Априлов“, стигнал до финала в Тайланд след отлично представяне на SASMO (Singapore and Asian Schools Math Olympiad) през април 2018г.

За последните два месеца момчето спечели няколко златни медали в математически олимпиади. Ясен извоюва единствения златен медал в своята възрастова категория в Созопол, където взе участие в I Международен Фестивал "Математически триатлон Аполония", който се проведе от 26.06 до 30.06.2018 и се организира от Съюза на математиците - Бургас. Всеки ден в продължение на три дни ученици от България, Украйна, Филипини и Индонезия решаваха по 8 трудни задачи с описателен характер. Нашият ученик от 3 клас взе първо място в област алгебра (първи ден), първо място в област геометрия (втори ден) и първо място в област комбинаторика (трети ден). След три първи места Ясен бе безапелационно първи в генералното класиране и получи единствения златен медал сред третокласниците.

Ден след състезанието в Созопол Ясен взе участие и постигна отново златен медал във финала на V Международен турнир „Математика без граници“ в Несебър, до който стигна след два златни и един сребърен медал от трите квалификационни кръга през учебната година. Месец юни му донесе и златен медал „Суперзвезда 2018“ в състезанието „Математически звезди“, организирано от Академия 21 век – Пловдив, на което покана за участие получават деца с отлично представяне на състезания от календара на Съюза на математиците.

През изминалата учебна година бургаският малък математик е спечелил призови места в редица национални и международни състезания в областта на математиката: сребърно отличие в Националния турнир „Черноризец Храбър“, второ място в квалификациите на Thailand International Mathematical Olympiad,  трето място в Националния турнир „Свети Николай Чудотворец“-гр.Бургас, Коледно математическо състезание, „Европейско кенгуру“, в квалификациите на Asia International Mathematical Olympiad и много други.

За своите резултати момчето бе номинирано от експертна комисия към Община Бургас за „Ученик на годината – 2017“ в област Математика и природни науки във възрастова категория 1-7 клас. и награден с Почетна грамота на Община Бургас за постижения в област математика.