Трофей на дива свиня с рекордни по размер глиги, отстрелян от карнобатлията Веселин Калев, бе оценен със златен медал и включен в Седмата национална трофейна изложба. Зъбите на прасето са със сбор от 127,50 CIC точки по единната точкова европейска система. Трофеят, преди да бъде включен в експозицията, е оценен от седемнадесет членна Национална комисия за оценка на ловните трофеи, с председател инж.Васил Василев – гл.секретар на НЛРС – СЛРБ. Той е включен в каталог, заедно с останалите 374 трофея от 8 вида дивеч, заслужили златен, сребърен или бронзов медал. Това му дава право да участва в други национални и международни изложби за трофеи.

Глигите впечатляват с дължината на левия долен зъб – 36,60см, ширина – 28,60мм. и обиколката на левия горен зъб – 8,20см. Според специалистите рядко ловците могат да се похвалят с глигански зъби, чиято дължина надхвърля 25 см.

Трофеят на карнобатския ловец, член на дружинката в с.Зимен, е на 14 място по сбор от точки, сред общо 51 оценени със златни медали. Веселин Калев обяснява, че впечатляващо е било и самото трофейно животно. Прасето е било с тегло над 170кг.

От изложбата, която се проведе по време на традиционното изложение „Природа, лов, риболов“ в Международния панаир в Пловдив, от 30 март до 3 април, имаме и два сребърни медала. Единият - трофей от дива свиня, отново е на Веселин Калев, а другият е за трофея на Недко Недков, отстрелян в с.Деветак

Инж. Сахак Сахакян – ЮИДП гр. Сливен уточни, че при дивата свиня най-много точки се натрупват от широчината на двата долни зъба и от средната им дължина. От значение са още обиколката на двата горни зъба, красотата и симетрията на трофея. За да получи един трофей златен медал са му нужни най-малко 120 точки. Ако точките надхвърлят 130, трофеят се счита за капитален, т.е. изключително рядко срещан.Източник: bglov.com, по материал на „Карнобатски глас”