Георги Мицов е известен бургаски бизнесмен в сферата на туризма. Докато управлява бизнеса си намира време за забавления, защото иска да гледа живота от красивата му страна. Голям почитател е на вкусната храна, красивите жени, екзотичните пътешествия, а от скоро е открил още една страст – събирането на табели от коли  и пътни знаци.

Регистрационен номер от Хавай

„Имам над 50 табели и продължавам да събирам. Вече имам табели на коли от почти всички Американски щати, както и от половината европейски страни“, споделя Мицов. Новото му хоби започва след като случайно намира регистрационен номер на кола от Хавай.

„Намерих я на паркинга пред пещерата Дяволското гърло. Не знам по какъв начин беше попаднала там. Взех я, после четох за Хавай, мечтах си и си я сложих на стената. После мои приятели реагираха „А, табела! Ама чакай, и аз имам една, ще ти я изпратя”. Табелите красят стените на мецанина в хотел „България“, чийто управител е Мицов.  Повечето от регистрационните номера и табели пристигат от различни български и чуждестранни автоморги и автокъщи.

Като  човек с много мании, Мицов е убеден, че има начини, при които с много малко пари може да се обиколи целия свят.

До кофата за боклук и comeback след 3 месеца

За първото си самостоятелно решение да предприеме голямо пътуване Георги Мицов си спомня: „Беше една люта, скучна зима, когато един ден излязох да изхвърля боклука по чехли и се прибрах след около 3 месеца. Времето прекарах в Тайланд. На топло. И с много малко пари. Оказва се, че с много малко пари, човек може да си изкара много добре”, категоричен е Мицов.

Привлича го целият свят, но както казва самият той, сърцето му е заровено на изток. „Много ми харесва в Тайланд. Това беше едно от първите места, които посетих, където живях, където ми харесва спокойствието, уюта, културата”.

За насладата на душата

 „Аз имам много мании, една от тях са красивите жени, а друга – да обикалям по света. Като дълбоко вярващ християнин знам, че насладата на душата е най-ценното нещо на този свят  и затова казвам, че човек винаги трябва да прави това, което му доставя удоволствие. Винаги има време и средства, няма оправдание”, смята Мицов.

Между живота в Тайланд и в България, Мицов определя една обща черта – и тайландците и българите са весели хора. „Но те са добри хора, които не занимават останалите със себе си. Много рядко можеш да чуеш за някакви проблеми в Тайланд. Не напразно тя е наречена „Страна на усмивките“. Хората са добри. Не те залива негативизъм, мрачни погледи, най-малкото няма толкова много батки (смее се). Човек се чувства спокоен и това са страни, в които сигурността и правата на отделния човек са защитени. Особено правата на туриста. В тези държави има ред и правила и те се спазват. За това човек се чувства спокоен и сигурен”, коментира Георги Мицов.

Любовта към пътуванията и опознаването на други култури, бургаският хотелиер дължи на късмета да се роди в четящо семейство. И както казва той: „те ме подтикваха да пътувам, да гледам, да чета…”.

Екзотика в BG

Следващата дестинация пред пътешественика е родопското градче Девин. „Мечтая си да го посетя отново. Там е толкова красиво и приятно. Обикновено съм свикнал като замечтая за нещо, да го свърша. Просто си представям как се излежавам на басейна „Струилица” и топлата минерална вода тече над главата ми, как след това на скарата с дървени въглища се пече сланина и ме чака ледената ракия. Уникално!”, разказва Мицов.

И докато говори за сланината на скара, той умишлено или не, загатва и за другата си мания – храната.

„Обичам да експериментирам със себе си. Храната е много важна част от човешкия живот. Установявам, че съм щастлив и се радвам и на парче хубав домат.  Например скоро попаднах на уникални домати в Лозенец. Едно семейство ги отглеждаше. Доматът беше около килограм и нещо от древен български сорт.

Кулинарен Сървайвър
Ял съм почти всичко на този свят, което лети, мърда, пълзи, лази. Да! Опитвал съм скорпион, хлебарки и какво ли не. Змия! Много е вкусна! За първи път опитах змия във Виетнам, после и в България. На Ропотамо бяхме направили пикник и измежду другата храна хапнахме и една голяма водна змия. Мой приятел пък от така нареченият Златен триъгълник между Бирма, Лаос и Тайланд ме черпи с „кобра коктейл” с биещо сърце на кобра в питието”, разказва Георги Мицов.

От многото изпробвани храни, някои все пак се оказват и не до там вкусни. „Не ми допаднаха скорпионите. Имаха лек страничен дъх, който не ми допадна”, уточни кулинарния естет.


Заради безбройните пътешествия по земното кълбо, за срещите си с други култури, за красотата на заобикалящия ни свят, за женската красота, заради предизвикателствата в чинията за хранене или нечие туптящо сърце в чаша с лед, бургаският бизнесмен  без да се замисли, отговори, че ако трябва да напише книга за живота си, тя би била дебела книга със заглавие: „Наслаждавайте се, животът е кратък!“.

 

P.S. Георги Мицов: С удоволствие чета вашия сайт Gramofona.com и горещо го препоръчвам на разумните хора, на които им е писнало от шок и ужас.