Една древна държава се представя на света, всеки път с различно лице. Това можем да кажем, но само ако трябва на кратко да опишем  Южна Корея. Тя съчетава бодистките храмове и роботите, без никакакъв проблем. В нея мирно си съжителстват даоизмът и  западният начин на живот.

Впечатленията си от  страната с древна култура, споделя Божидар  Джинков, който посещава Южна Корея, за да присъства на 14 Световен конгрес на Организацията на световно културно наследство. Там защитените обекти, които са под егидата на Юнеско са 12, а за сравнение в България са 10.

Едно от тях е селището Яндонг. Там има  уникален будиски храм, който е един от защитените обекти. Друг обект е манастира Булгукса, който е с две пагоди. Те са  толкова  древни и уникални, че са поставени на корейските банкноти и монети. Хубавото е обаче, че в 80 от манастирите в страната, всеки може да преспи и да медитира.

В град Конджу пък се намират гробници, които представляват интерес за изследователи, историци и туристи. Старинният град Яндонг също привлича с културата, но и с пазарите си.

Но да оставим на специалистите да отброяват обекти и да пишат трудове за древната държава. Ние трябва непременно да споменем хората. А те са гостоприемни, отзивчиви и приятелски настроени. Може би, защото медитацията ги свързва с едно друго пространство, което ние европейците по рядко обитаваме. Може би заради тази постоянна връзка с религията и философията, които са станали част от ежедневието на всеки  кореец.

Още много  факти  научиха от Божидар Джинков, събралите се в читалище Хамалогика в Бургас. А за тези, които не са били на интересната среща, оставам инициативата да почетат и дори да посетят Южна Корея, не само чрез Зимните олимпийски игри.