Училищен театрален фестивал започна в АЕГ „Гео Милев“ в Бургас.  В продължение на две седмици- от 12 до 26 юни, десет паралелки от осми, девети и единадесети клас ще представят пред любителите на театралното изкуство богата фестивална програма. С кратка церемония и поздравително обръщение от директора на гимназията Жаклин Нейчева на 12 юни бе даден старт на събитието, което тази година предлага за всеки по нещо.

В първия ден в центъра на вниманието бяха поставени две красиви  и трагични истории за избора и верността в любовта - „Изворът на Белоногата“ на IX в клас и „В полите на Витоша“ на XI б клас. Постановката на IX в с класен ръководител г-жа Маргарита Ангелова бе драматизация по поемата „Изворът на Белоногата“ от Петко Славейков, режисирана от Денис Ибрям.

Спектакълът впечатли публиката с изключителна актьорска игра,  интересни постановъчни решения, звукови и визуални ефекти и пищни  декори, създадени и подарени на училището от Випуск-2018. Убедително актьорско присъствие показаха Стела Хаджиатанасова в ролята на Гергана, Николай Иванчев като неин опонент и Антон Станчев в ролята на Никола.

С актьорски умения се отличиха и  Анастасия Георгиева като „черната веда“, Кирил Киров и Никола Попов-  като свитата на везира и Габриела Гунчева като лечителката. Похвала за таланта и активността в представянето на класа заслужават също Адриана, Анастасия, Дефне, Жанина, Зейнеб, Ивона, Йоана, Калина, Мартина, Никол Колева и Никол Стоянова, Николай, Радисвети, Ралица, Рая Вълчева и Рая Димитрова, Савина и Стефания.

За първи път във фестивала взеха участие и единадесетокласниците от Випуск-2020 с ръководител Даниела Денева, които показаха въображение и талант в създаването на модерно изкуство чрез минималистичното си представление по оригинален авторски текст върху пиесата на Пейо Яворов „В полите на Витоша“. Бурни аплодисменти предизвика отличната актьорска игра на участниците, някои от които изпълниха по две роли. Коста Костов се представи в ролите на Христо Христофоров и д-р Васко Чипиловски, Димитър Пирьов бе Стефан Драгоданоглу и Чудомир Чипиловски, Петя Деянова влезе в ролята на Мила Драгоданова, Цветелина Ведричкова бе Елисавета Драгоданоглу, Александра Бойчева изигра Амелия Петрович.

В следващите дни ще бъдат изиграни още 8 постановки. Осмокласниците на г-жа Ася Хаджирачева ще заложат на античната и на ренесансовата литература. Те са подготвили свои драматизации на откъси от "Илиада" от Омир и на "Декамерон" от Джовани Бокачо, както и оригиналната пиеса по мита за Едип цар - „Едип и съдбата“. Под ръководството на г-жа К. Недялкова ще бъдат изиграни няколко интригуващи постановкии по изучавани литературни произведения.

„Евгений Онегин“ от Александър Пушкин ще се представи в оригиналната адаптация на IX „Б“ клас, IX „Д“ са подготвили драматизация на части от „Мадам Бовари“ на Гюстав Флобер, а творците от IX а ще представят откъси от романа „Дядо Горио“ на Оноре дьо Балзак, IX „Е“ ще изпълни историческата драма „Иванку, убиецът на Асеня I“ от Васил Друмев. Фестивалната програма ще завърши с драматизацията на части от „Пътешествията на Гъливер“ от Джонатан Суифт, подготвена от IX „Г“.

Училищният театрален фестивал на АЕГ „Гео Милев“ се наложи като традиция в бургаския културен календар през последните години, въпреки своята кратка история. Фестивалът е създаден през 2014 година от Випуск-2018 и неговите учители Костадинка Недялкова и Дора Лазарова като изпълнение на проекти по учебното съдържание по литература за 8-ми клас.

Във всяка следваща година под организацията на Клуб „Културни традиции и празници на народите“, Клуб „Европейски празници и фестивали“ и Клуб „Театър“, класовете и клубовете изнасят по едно представление в различни жанрови форми - драма, комедия, мюзикъл. Постепенно  фестивалът се разраства с участието на ученици и от други випуски. През 2016 г. комедията „Криворазбраната цивилизация“ от театралния фестивал бе включена в официалните празнични събития на Община Бургас и бе играна на голяма сцена.

„Фестивалът има голям потенциал и още по-голяма полза за учениците. Чрез него не само пораждаме интерес към изкуството, но и се добива навик за екипна работа, развиват се уменията за общуване с другите, подобрява се езиковата култура и не на последно място, се излиза от границите на публичната реч, които всеки човек има“, коментираха организаторите от гимназията.