Tesla пуска в продажба дълго чакания си Модел 3 - електрически автомобил за масова употреба - и намалява цената на 35 хил. долара. За сравнение - през юли 2017 г. прогнозната бе 56 хил. За да спести разходи, американската компания закрива свои шоурумове и ще продава колата единствено онлайн, а поръчките ще пристигат до месец.

Това съобщи американската компания, пише Би Би Си и допълва, че така Tesla изпълнява обещание, дадено преди две години. Модел 3 бе представен през 2016 година като алтернатива на луксозните автомобили на "Тесла".

Затварянето на физическите магазини ще позволи на фирмата да свие разходите си с около 5%, които ще използва за сваляне на цените на автомобилите си, уверява главният изпълнителен директор Илон Мъск. Той отклони въпросите колко магазина ще бъдат затворени и колко хора ще загубят работата си в резултат на действията на компанията, но заяви, че промяната е необходима, защото Tesla работи за постигането на по-голямата цел: електрическите автомобили да са достъпни за повече хора.

Сега магазините на "Тесла" са 378.

Електрическият автомобил Модел 3 ще достига 208 км/ч, ускорението от 0 до 100 км/ч за 5.6 сек.

Повече от 400 хил. потребите са подали заявка за закупуване на колата при първото обявяване за създаването ѝ, но проблеми, свързани с производството ѝ и други причини отложиха реалното стартиране.

"Тесла" вече обяви, че ще съкрати хиляди работни места от юни заради години на финансови загуби. Затова и добрите продажби на Модел 3 сега са от ключово значение. Компанията беше на печалба през последните две тримесечия на 2018 г., но Мъск очаква да е на загуба през първото на 2019-а.

 

 

Източник на информация: https://offnews.bg