Старите картички на Бургас са едни от най-търсените от колекционерите. В антикварния магазин „Старият капитан” изображенията на морския град през годините свършват най-бързо. Оказва се обаче, че те са особено търсени и от колекционери от вътрешността на страната.

Любителите на антики и ретро вещи си организират различни събирания, на които обменят ценни предмети. „На последната национална сбирка на колекционерите, мъжът ми успя да купи само четири картички на Бургас”, каза Господинка Иванова, която заедно със съпруга си Стоян държат магазинчето.

„Старият капитан” работи вече 10 години в центъра на Бургас, а Стоян събира антикварни предмети вече половин век.  При тях може да откриете всякакви стойностни антики. По стената висят саби още от времето на княз Фердинанд и цар Борис. До тях са наредени ножове и кремъчни пистолети от средата на 18 век. Виждат се и барутници от Първата световна война. 

Господинка и Стоян събират антикварните предмети от цяла България. „Обикаляме във всички градове, където има сбирки на антиквари и любители. Във Велико Търново, например е всяка първа седмица в месеца. Понякога купуваме, а друг път разменяме антики”, обясни Господинка.

Тя пояснява, че преди години, хората са носили стари и ценни предмети, останали в рода им от поколения, но вече старите къщи ги няма, а с тях изчезнали и редките находки. 

В „Стария капитан”  идват колекционери от цялата страна, както и от чужбина. Разнообразието от антики е голямо, затова винаги намират каквото търсят, похвали се Господинка. „Много търсени са българските монети още от 1881 година и добре запазените банкноти”, уточнява тя.

Последната антика, която е продала е картичка на Преображенския манастир и една руска банкнота.

За клиент, който колекционира само един антики, Господинка се сеща за бургазлия, който е събирал само кортици. Той е идвал при нея в продължение на пет години.

Руснаците също са редовни клиенти на „Стария капитан”. „Те обичат много стари картини, часовници и сребърни предмети”, уточнява Господинка. Руски и български значки, медали и ордени от Първата световна война също влизат в техните колекции.

Най-ценната антика, която може да се намери в магазина е водолазен шлем, който струва 3 000 лева. Други скъпи антики са хронометър, каски още от римско време, както и чанове от сребро и злато.