Уникална фотоизложба в житата събра известни фотографи в нивите край бургаския квартал Сарафово. Модели, облечени в автентични шопски носии, претвориха сцени и ритуали, извършвани по време жътва преди векове.

Част от снимките ще бъдат качени във фотографски сайтове и ще представят нашите обичаи по цял свят. Събитието е част от празниците “Бриз в житата”, организирани от читалище “Ангел Димитров 1929” в Сарафово и местни доброволци.

В продължение на 3 дни те радваха туристи и местни жители с концерти, изложби и агроучилище за деца.

Моделите в уникалната фотосесия сред житата са танцьори във формация “Партньори” от Кюстендил. Те са пристигнали, специално за да подкрепят сарафовското читалище, което се надява чрез инициативата да събере средства за ремонт на сградата.

Без да искат хонорари те излязоха на нивата в 40 градуса жега, облечени в 100 годишни носии и изпълняваха с усмивка напътствията на фотографите.

Танцьорите признаха, че реализацията на подобна фотосесия е изключително скъпа и трудна, защото рядко могат да се съберат типажи на различни възрасти с автентични костюми и старинни жетварски инструменти на нивата.