В навечерието на първа пролет ще бъде представен първият брой на младежкото списание „За хвърчащите хора“. Тази новородена младежка медия е дело на талантливи бургаски гимназисти от Творчески клуб „За хвърчащите хора“ с ръководител д-р Добрина Топалова към Център за млади таланти, гр. Бургас и фондация „Шанс за децата и природата на България“. Богато на литература и публицистика, единственото по рода си младежко списание в Бургас представя образа на едно творческо поколение – и вгледано у себе си, и чувствително към света.

    На 22.03.2022 г. от 18:00ч. в Актовата зала на Център за млади таланти, гр. Бургас младите автори ще представят някои от първите си публикации, ще споделят идеи и вълнения.

    Добрина Топалова: „Списанието е дело на талантливи, духовни, търсещи млади хора, с които е удоволствие да се работи. Те имат потребност да се самоизразяват чрез словото, съпричастност към съвремието си, вяра, че имат какво да кажат на света и воля да го сторят.

    Името е красноречиво –  списанието не само е създадено от хвърчащи хора, но е предназначено „За хвърчащите хора“. Авторите му търсят себеподобни, представят ги в текстовете си, отправят думите си към такива читатели. Може би те са много повече, отколкото си мислим, следвайки клишето за това поколение. Именно това клише е прието като предизвикателство още на първите страници на списанието.“

    „Създаването на творческата група е част от кампанията „Шанс за таланта“, даваща възможност на талантливи ученици да се обучават безплатно в различни сфери на науката и изкуството. За нас е важно да подкрепяме даровитите млади хора и да им предоставяме възможност за изява“, сподели Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и основател на Център за млади таланти, гр. Бургас.

Кампанията бе подкрепена и от Община Бургас и Дарик Радио.