През лятната ваканция на 2015 години с баща ми и дядо отидихме до нашето село Лалково, което се намира в област Ямбол. Село Лалково е с малък брой жители, не повече от сто. Случваше се често да посещаваме село през ваканциите и да ловим риба в близката река. Имаше години, през които реката пресъхваше и тогава нямаше как да практикуваме нашето хоби, а именно риболова. Решихме с баща ми и дядо да отидем на реката, за да ме научат как се лови риба.

Първо ме научиха как се хвърля куката във водата. Хвърлихме я с примамката и зачакахме с тишината, която ни заобикаляше. Те направиха същото, минаха час-два без да има какъвто и да било улов. Но за мой късмет като новобранец, първо на моято кукичка се хвана риба. И аз какво да направя започнах да тичам по баира заедно с въдицата, за да изкарам рибата от водата. Нямах никаква представа, че трябва да започна да въртя макарата. След цялото тичане рибата успешно излезе от водата. Беше средна по размер каракуда.

По време на риболова времето минаваше и баща ми също направи улов, но той беше съвсем малка рибка, може би няколко грама. Дядо също направи такъв малък улов. Но моят късмет не беше спрял. Успях да уловя за още час време още две каракуди отново средни по размер. В паниката си, когато се закачаха на кукичката отново тичах по баира заедно със закачената риба. Дядо и баща ми се смееха през това време и цялостната обстановка беше весела и непринудена.

След няколко часа риболов баща ми и дядо бяха хванали по няколко малки рибки, а аз цели три каракуди, които баба нямаше търпение да изпържи на тигана. Когато си тръгнахме от реката не можеха да повярват, че съм имал такъв късмет. Качихме се в колата и се върнахме в къщата на село и баба ни посрещна с възторг. Тя опържи рибата, докато баща ми и дядо и разказваха за нашите забавни случки по време на риболова. Когато рибата се приготви всички седнахме около масата и и се насладихме. Това е моята забавна лятна история свързана с риболова.

Автор: Костадин Патрашков

Сърдечно благодарим на всички, които отново ни протегнаха ръка, за да го има и 12-то издание на конкурса. Сред тях са Застрахователна компания "Асет Иншурънс" АД, бизнесменът Иван Кузманов, бургаският народен представител от ДПС Севим Али, както и: