Професионалисти в бизнеса ще учат бургаски ученици на перфектна работа. Това стана ясно по време на мащабна среща за дуалното обучение в Бургас. То стартира в две гимназии - Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника.

Чрез новата форма младежите ще имат възможност да се учат и да работят в предприятие. По време на обучението си професионалните работници от фирмите ще представят с какво се занимават и работните ситуации, с които се сблъскват всеки ден. Специалистите от предприятията трябва да имат поне 3- годишен опит по съответната професия. Срещите и съветите ще стават на семинари, които ще се водят от швейцарски експерти. В тях ще могат да се включат учители, експерти на образователното министерство и такива от Националната агенция за професионално обучение.

Заради интереса на професионалните гимназии и бизнеса, през 2016-2017 учебна година са разработени учебни програми не за две, а за три професии. Дуалното обучение ще стартира в 14 професионални гимназии в 10 града от страната, обявиха ръководителите на проекта.

Одобрени са три професии, които да бъдат включени- автомобилна мехатроника, промишлена електроника и мебелно производство.

В 9 клас учениците няма да посещават предприятие. В 10 клас се предвижда по веднъж на ден те да ходят във фирмата на работа. В 11 и 12 клас се предвижда учениците да посещават реално работно място по три пъти на седмица.

За тези, които сега са в 11 клас и се присъединяват към проекта, схемата не е възможна, защото учебните планове, по които те са били приети не могат да бъдат променяни. Те ще посещават фирмата веднъж на седмица, а дванадесетокласниците-по два пъти. 

Учениците от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, които са сега в 11 клас започват директна работа в реална среда. Те ще имат възможност да трупат опит в партньорските фирми Пристанище-Бургас, ЕVN, "Сатурн" 2, "Спартак". 

По време на стажа учениците ще получават заплащане в размер най-малко 90 % от минималната работна заплата в страната, при сключен трудов договор.