Повече от 50 геймъри се включиха в осмото издание на хакатона Burgas Game Jam 2024. Инициативата е част от глобалната мрежа Global Game Jam и е възможност за хора от всички възрасти и професии да се съберат и да създадат игри от различни жанрове. Организатори са бургаската IT организация BurgasLab.

На церемонията по откриване на хакатона присъства зам.-кметът по култура и вероизповедания Диана Саватева, която приветства участниците и отправи към тях поздрав и от името на кмета Димитър Николов.

„Много се радвам, че поставяте Бургас на картата на едно международно събитие, където му е мястото. Това е една от 800 точки по целия свят. За Община Бургас е чест да бъде домакин на такова събитие. Тук има хора на различни възрасти и това е много ценно. Пожелавам ви много енергия, защото самата библиотека, в която ще се проведе това събитие, носи такова усещане“, каза при откриването на хакатона Диана Саватева.

За първи път събитието се провежда в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ в Бургас от 26 до 28 януари. Благодарение на Библиотеката участниците за първи път имат 24-часов достъп до залата и могат напълно да се потопят в атмосферата на създаването на игри.

По време на събитието участниците могат да отпочинат в специално създаден за целта гейм корнър, където от френската компания EZ arcade са подготвили ретро гейм конзоли с любими аркадни игри.

За да разкрият част от тайните при правенето на игри, тази година в хакатона се включват нови герои – менторите. Те ще дадат безценна обратна връзка на отборите и съвети за развитие. Всеки от тях е професионалист в областта си и заема различна роля в гейм индустрията:

Елена Иванова е UI artist в компания Playrix, създател на някои от мобилните игри в топ 10 по света в момента. Любопитно за Елена е, че тя започва пътя си на гейм артист именно от Burgas Game Jam.

Евгени Петров е разработчик на игри с повече от 14 години опит в индустрията, с фокус върху геймплей, инструменти и архитектура. Работи в компании като Haemimont Games и Incineration Productions, съосновател на Tryad Games.

Деян Иванов е основател на първия клуб за настолни игри в Бургас Aurora, създаден през 2018 г. Работи също като архитект и дизайнер.

За музикалното оформление на игрите участниците имат професионална помощ от Reflex Studio Burgas, които изградиха на място професионално звукозаписно студио.

За най-малките има представяне на весели образователни роботи, направени от LEGО. То е организирано от училището по роботика Robopartans. Ще се проведат работилници с предварително записване по LEGO роботика. В неделя от 15:00 ч. ще се проведат и забавни сумо битки с роботи.

Burgas Game Jam се случва за осми път. През годините в Бургас са направени общо 74 игри от 284 участници. Тази година локациите на Global Game Jam по света са повече от 780, а от България към момента се включва градовете Бургас, София, Пловдив и Габрово.