На 7 юли пространството около емблематичната  скулптура на художника Руси Стоянов  „Грамофона“ на бул.  „Алеко Богориди“ в Бургас отново  се превръща в място за летен  детски празник. От 10,30 часа започва събитието, наречено  „Петъчен грамоfon – булевардни пърформанси в сърцето на лятото “. 

Артистичните акции, организирани от читалище „Любен Каравелов 1940“ предлагат  на децата възможност да се включат в инициативата  „Да дадем нов живот на старите грамофонни плочи“, да рисуват моменти от празника, а най-малките  – да оцветяват ноти от любими детски песнички. 

С усмивка и настроение в инициативата могат да  участват бургазлии и гостите на града, които искат да направят деня си пъстър и красив. 

Програмата   включва:

ИЗЛОЖБА  „МУЗИКА С ЦВЕТЕН ФОН“ –  рисувани грамофонни плочи и пленерно рисуване на деца от Ателие „Свят в линия и цвят“ с ръководител Вили Колева;

БУЛЕВАРДНИ ПЪРФОРМАНСИ „ПОЕЗИЯ, МУЗИКА, ТЕАТЪР“  – с участието на: солисти от Арт център „Точно време“ с вокален педагог Жени Лалчева, Школа по китара с ръководител Йордан Христозов, Театрално студио „Светулка“ с ръководител Румяна Кралева, Клуб „Творческо писане“ с ръководител Роза Боянова и Библиотечна работилничка с ръководител Валентина Кънева.

Инициативата  „Петъчен  грамоfon“ на читалище „Любен Каравелов 1940“ Бургас е от 2014 г.

Провежда се за седми път, а екипът на Gramofona.com отново с най-голямо удоволствие се включва като медиен партньор.