Осмото издание на хакатона „Бургас гейм джем“ (Burgas Game Jam) ще се проведе в дните между 26 и 28 януари. Тази година негови домакин ще е Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, съобщават организаторите от „Бургаслаб“ (BurgasLab).

Формата за регистрация за участие в бургаския хакатон вече е отворена на сайта на инициаторите. Участието е безплатно, но местата са ограничени. За желаещите да се включат на възраст между 16 и 18 години е необходимо пълномощно на родител, а по-малките трябва да бъдат с придружител. Няма други изисквания за конкретен предишен опит или умения, защото всеки един участник може да бъде ценен със знанията и идеите, които има.

Тазгодишната тема на хакатона ще бъде обявена на 26 януари в библиотеката. След това участниците ще имат възможност да сформират екипи. В отборите ще се комбинират хора с идеи за сюжета, сценаристи, дизайнери, програмисти, изпитатели, game ентусиасти, любители и професионалисти.

Превърналото се в традиция ежегодно събитие е част от световната поредица Global Game Jam, от чието основаване през 2009 г. досега са създадени близо 80 хиляди игри в 131 държави. През миналата 2023 г. в събитието са се включили 800 локации в 108 държави, в които са били регистрирани общо 40 хиляди участници, създали 7600 игри.

Една от основните цели на инициативата е чрез игри да даде възможност на хора от всички възрасти да учат, експериментират и създават заедно. Участниците работят в екипи, като получават конкретно задание - тема, която е обща за цял свят, и разполагат с максимум 48 часа, за да измислят игра. Тя може да е дигитална, настолна или физическа.

Събитието няма състезателен характер. Победители са всички, които подадат прототип на играта на сайта на Global Game Jam съгласно изискванията. Организаторите от „Бургаслаб“ подготвят за всички участници тениски и подаръчни комплекти, а за всяка отличена игра е предвидена и изненада от партньори на организаторите.

Източник: БТА