Наближаваше Никулден. Шаранът Ненчо – истински Марко Тотев в подводния свят, се отдаде на равносметка.

„То животът ми е пълен провал. Нищо полезно не съм направил досега. Безсмислено пропилявам дните си в празноглаво кръстосване на езерото насам-натам и броене на тръстиките. А ето, някои от наборите успяха да се намърдат в мрежите и сега плуват в облицовани с лъскави сини фаянсови плочки басейни в рибарските магазини. Пък аз останах тук да се ровя в тинята.

Мускулестите батки докопват тлъстите червеи. А аз лапам комарите и мухите – макар че и те често се измъкват току под носа ми.

Не, така не ми се живее повече! То се е видяло, че ще се мре, но поне да умра красиво“ – мислеше си Ненчо и се размечта.

Представи си как ще попадне в някоя мрежа и ще го настанят за празника в една по-широка тава, тапицирана с вкусна плънка от ориз, праз, гъби, стафиди и орехи. Ще го намажат обилно със зехтин – непременно с висок UV-фактор, и ще го нагиздят с лимонови резени. Па ще тикнат съдината в затоплена фурна и ще се пече ли, пече като на Малдивите. А после ще е царят на трапезата и всички ще му се радват.

Ех, мечти! Чувал беше, че те умират последни. Значи нямаше да е сам в смъртта си...

Унесен в блянове, Ненчо продължи да се щура из езерните дълбини и да се взира за опъната рибарска мрежа.

Така мина ден, втори и ето че баш в навечерието на Никулден цяла армада лодки атакува водоема и рибарите – повечето бракониери, буквално задръстиха водите от мрежи.

„Сега или никога“ – каза си Ненчо и се запровира между преплетените тънки въжета. Навря мустакатата си муцуна в окото на една от мрежите, плесна два-три пъти с опашка и се отпусна. На сутринта усети придърпване и разбра, че ще го изтеглят в лодката с другия улов.

След това всичко се случи точно, както си мечтаеше – и тавата я имаше, и вкусната плънка от ориз и праз, и масажът със зехтин, и резенчетата лимон, наредени по гърба му...

И тъкмо когато с пълни хриле вдиша аромата на никулденската трапеза в очакване на възторзи... се събуди.

Автор: Диана Фъртунова

Сърдечно благодарим на всички, които отново ни протегнаха ръка, за да го има и 12-то издание на конкурса. Сред тях са Застрахователна компания "Асет Иншурънс" АД, бизнесменът Иван Кузманов, бургаският народен представител от ДПС Севим Али, както и: