На 6 декември- Никулден празнуват всички с името Никола, Николай, Николина, Нина. Посветен е на света Николай, който се почита като избавител и покровител на моряците. Денят е всенароден празник и се почита, и се приготвяме за празника, както му е традицията.

Мама и аз всяка година украсяваме елхата на Никулден и палим лампичките, така била възпитана от баба. По- големите ми братя помагат с приготовленията за празника.

След това мама започва да вари боб, жито, царевица и винаги вкусен тиквеник, тъй като са коледни пости. Приготвяме се за вечеря, слагаме празничната покривка и скъпия сервиз за хранене.

Подреждаме масата с пълнения шаран, чернокоп на скара, тиквеник, салати, плодове и варива. Тати раздава на всеки по люспа от шарана, за да си я сложим в портфейла и да имаме парички през цялата година.

Празникът Никулден е празник на морския град Бургас.

Автор: Мария Найденова Георгиева  - 4 „а“ клас, ОУ “Христо Ботев“ , кв. Долно Езерово

Екипът на Gramofona.com сърдечно благодари на всички, които отново ни протегнаха ръка, за да го има и 11-ото издание на конкурса. Сред тях са бизнесменът Иван Кузманов, хотел „Утопия форест”, както и: