Беше Никулден. Иван гледаше замечтано буйните вълни на морето. Той си мечтаеше да улови голяма риба за празника и с нея да зарадва бременната си жена. Младият мъж взе ентусиазирано въдицата и пое към волното море. Когато стигна до брега, погледна с надежда към лазурното небе и мислено се помоли с думите: „Боже, моля те, помогни ми да имам късмет и да уловя голяма риба, с която да зарадвам Нели! Тя е бременна в девети месец и всеки момент очакваме да се роди нашата дъщеричка. Сутринта Нели ме помоли да я зарадвам с голяма и апетитна скумрия, но ти, боже, знаеш какви са рибарските неволи. Уловът до голяма степен е въпрос на късмет. Уменията не винаги са достатъчни. Има ли късмет, има и голям улов. Затова те моля, боже, в името на неродената ни дъщеричка, да успея да уловя апетитна скумрия.“

След тази своеобразна рибарска молитва Иван постави стръвта и хвърли въдицата в морето. И в този момент стана невиждано чудо. Пред него изплува морска русалка с коси от приказни корали, с очи, дълбоки и чисти като водите на океана, с вежди, извити като буйните морски вълни и с устни, алени и пламенни като царствени рози. Тази знойна красавица го погледна вдъхновително и му рече:

 • Ти, непознати страннико, искаш да уловиш най-апетитната риба от морето. Чух молитвата ти. Ще имате с твоята жена Нели рожба. Много се радвам за вас. Нека дъщеря ви да се роди силна и да бъде волна и смела като морето. Аз ще изпратя най-голямата риба и ще направя трапезата ти богата, но имам едно условие.
 • Да. Ще направя всичко за теб! Какво желаеш?
 • Искам да кръстиш дъщеря си Николета. Тя ще се роди днес, на Никулден. Тя ще бъде достойна рибарска дъщеря. Когато порасне, ще идва често тук и ще лови много риба. Дъщеря ти ще стане уникален рибар. Трябва да я възпиташ да обича риболова и като хване малка рибка, да я пуска в морето, за да може рибката да живее и да порасне голяма. Истинският рибар е добър и търпелив. Той дава шанс на малките рибки да продължат живота си. Истинският рибар обича рибата със сърцето си. На този безценен урок трябва да научиш Николета – да обича риболова и да прави всичко с любов в сърцето.
 • Много си мъдра, знойна русалке! Ти си чудо! Истинска ли си?
 • Да, непознати страннико, аз съм истинска в твоя мечтан сън. След малко ще се събудиш и мен вече няма да ме има. Ще видиш до себе си бременната си жена. Трябва спешно да я откараш в родилното, за да ви се роди здраво момиченце. След като научиш за раждането й, е необходимо да отидеш на морето и да ловиш риба цял следобед, а всичкият улов трябва да занесеш като курбан в църквата, за да бъде здрава твоята Николета. Нека с рибата се нахранят всички миряни, които посетят църквата. Човек трябва да е щедър и да помага на бедните и сърдечните хора. А сега се събуди и побързай да помогнеш на жена си.

Иван се събуди. В действителност морските вълни и приказната русалка се оказаха плод на неговото въображение. Но реално въображение ли беше това или пък пророчески сън? И той самият не знаеше какво да мисли. До него лежеше жена му с блажена усмивка. Тя още спеше.

„Може би сънува неродената ни дъщеричка!“ – замисли се Иван, докато гледаше нежната й усмивка в съня й. След това той леко я докосна по ръката и милата му жена се събуди.

 • Сънувах Николета! – каза жена му. – Трябва да я кръстим Николета, Ваньо!
 • Но как така?
 • Тя ще се роди днес, чувствам го със сърцето си.
 • Но аз сънувах същото, мила.
 • Може би дъщеря ни чрез царството на сънищата иска да ни се яви.
 • Може би, мила Нели. Но сега е добре да отидем в болницата, за да те прегледат.

Младото семейство отиде в родилното отделение. Нели бе приета за контролен преглед и проследяване на тоновете на бебето, при което бе установено, че бебето е добре. Когато младата жена тръгна да облича якето си, тя почувства остра болка. Това беше силна контракция. След това контракциите зачестиха. Нели бе приета в предродилна зала. Три часа по-късно тя отиде в родилна зала и роди прекрасно бебе с дълбоки, сини очи. Малката наследница на Нели и Иван бе кръстена Николета, както бе в съня и на двамата развълнувани родители.

Развълнуваният татко побърза да се прибере у дома и да вземе рибарската въдица. След това отиде на плажа, както беше в съня му. Той остана 3 часа там и улови 7 риби. След успешния улов младият мъж се прибра у дома, почисти рибата, сготви я и на следващия ден я занесе в църквата като курбан за здраве, за да може Николета – дъщерята на рибаря – да бъде румена, червена, бяла и засмяна и да има приказно детство.

Три дни по-късно Нели се прибра с Николета у дома. Там грижовният татко беше направил чудна трапеза с рибни деликатеси. Той искаше да зарадва жена си и да й благодари за най-скъпият предколеден дар, който може един мъж да получи – да има дъщеря.

 • Благодаря ти, мила Нели! Благодаря ти, че ме направи баща! Направил съм скромна рибарска трапеза. Всички рибни деликатеси са приготвени лично от мен. Обещавам да бъда добър баща за Николета и да я науча на рибарския занаят, защото той е свързан с много постоянство и търпение. Иска се отдаденост да си добър баща, иска се отдаденост да си добър рибар. Само един рибар, който часове наред е стоял упорито и се е борил да постигне обилен улов, знае какво е постоянство и търпение. Да си добър и отдаден баща изисква много грижи и търпение. Аз ще бъда добър баща за нашата малка синеока Ники.
 • Вярвам ти, мили! Затова и те обичам толкова много! – отвърна развълнувано Нели.
 • Бог да ви благослови! – чу се ненадейно нежен глас.

Сякаш това бе гласът на морската русалка от сънищата. А тя реална ли беше? Плод на въображение ли беше или просто нежен сън?

В живота чудесата съществуват! Повярвай в тях, за да ти се случат! Рибарството е чудо! Иска се търпение, постоянство, но преди всичко то е чудо и е резултат от голяма доза късмет! Раждането е чудо! Всичко на този свят е едно малко чудо и ние сме част от тази чудна приказка, наречена живот...

 

Автор: Деница Йорданова

Екипът на Gramofona.com сърдечно благодари на всички, които отново ни протегнаха ръка, за да го има и 11-ото издание на конкурса. Сред тях са бизнесменът Иван Кузманов, хотел „Утопия форест”, както и: